ARA MATEIX

🚧 Importants retards de Rodalies al Maresme per un tall a les vies

El jutge Pablo Llarena amplia la causa per rebel·lió a Artur Mas, Marta Rovira i Anna Gabriel

El magistrat els notificarà la seva condició d'imputats previsiblement aquest divendres
Artur Mas també serà investigat per rebel·lió | GTRES

 

El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha decidit ampliar la investigació per rebel·lió a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, a la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, i a l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel. Segons informa 'La Vanguardia', el jutge els notificarà la seva condició d'investigats previsiblement aquest divendres. 

 

A més, també passen a la llista dels investigats la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, i la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras. 

Dins del pla estratègic per declarar la independència

El magistrat els situa a tots ells dins del pla estratègic per declarar la independència de Catalunya fora de les vies legals. La seva decisió es basa, principalment, en el document 'Enfocats', on suposadament queda demostrat que es va planificar el comitè estratègic que s'encarregaria del pla, i també en les anotacions de Josep María Jové, exnúmero 2 d'Economia, investigat en la causa que ha obert el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. 

 

El jutge situa Marta Rovira al capdavant del pla estratègic per assolir la independència | Cedida

 

Tots ells figuren dins del comitè estratègic recollit en el document 'Enfocats', i analitzat per la Guàrdia Civil i, per als investigadors, tots van tenir un paper important per executar les normes de desconnexió i tirar endavant el referèndum de l'1 d'octubre. A més, la policia creu que els alts càrrecs polítics no només van participar en el comitè estratègic, sinó que també tenien la funció de «mantenir les mobilitzacions socials i dissenyar les estratègies de comunicació coordinades amb el Parlament, el Govern i els partits polítics independentistes». 

Un paper molt important

En el cas d'Artur Mas, la Guàrdia Civil creu que mai es va acabar de desvincular del procés tot i ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la consulta del 9-N. Com a exemple, recorda que el 22 de febrer va participar en un acte que defensava la mobilització ciutadana com a instrument de desobediència, i va insistir en què havia de ser organitzada i amb accions molt calculades. 

 

Pel que fa a Marta Rovira, el magistrat ha tingut en compte les seves decisions en el Parlament de Catalunya. Així, posa com a exemple que el 27 d'octubre tant Junts pel Sí com la CUP van presentar dues propostes al Ple: la declaració d'independència i l'inici del procés constituent. A més, també s'han analitzat les seves postures públiques sobre el procés. 

 

Anna Gabriel era una de les veus que més apostaven per la independència | Cedida

 

Finalment, el jutge assenyala que Anna Gabriel i la CUP van forçar la resta de partits independentistes a adoptar una serie de decisions per poder comptar amb els seus vots, i es descriu l'exdiputada com una de les veus més radicals, i la que més apostava per la desobediència.