El jutge processa els tres terroristes vius de la cèdula dels atemptats del 17-A

Driss Oukabir, Mohammad Houli i Said Ben Iazza estan acusats de formar part d'una organització terrorista i altres delictes | El jutge Andreu veu clarament l'imam de Ripoll com el responsable de la cèdula

Imatge de la tarda de l'atemptat a la Rambla
Imatge de la tarda de l'atemptat a la Rambla | CatalunyaDiari.cat

Fernando Andreu, el jutge que investiga els atemptats de Barcelona i de Cambrils del mes d'agost de 2017 des de l'Audiència Nacional, ha ordenat el processament Driss Oukabir, Mohammad Houli i Said Ben Iazza, els tres presumptes membres de la cèdula terrorista que van sobreviure després dels atacs.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 processa Oukabir i Houli pels delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius i estralls en grau de temptativa. A Ben Iazza li atribueix el delicte de col·laboració en organització terrorista. El jutge assegura que el mòbil de Ben Iazza va ser a la casa d'Alcanar durant un temps suficient per a no ser aliè a l'organització de l'atemptat.

Tots els terroristes formaven part d'un «grup radicalitzat»

En el text que ha enviat als mitjans de comunicació, el jutge apunta que els tres terroristes vius formaven part d'un «grup radicalitzat el seu objectiu era dur a terme atemptats contra els seus enemics, el món occidental». Cal recordar que en els atacs de Barcelona i de Cambrils van morir quinze persones i la gran part dels terroristes van ser abatuts pels Mossos al barri marítim de Cambrils i també a Subirats, on va caure el darrer dels terroristes, Younes Abouyaaqoub.

La interlocutòria de jutge Andreu descriu tota l'evolució duta a terme pel grup des de 2015 fins al 2017, quan uns tres mesos abans de l'explosió en l'immoble d'Alcanar i dels atemptats de Barcelona i Cambrils, es van convertir en un grup tancat, que ja va començar a adquirir material i a fabricar explosius «al qual pràcticament ja ningú més va tenir accés, i els va allunyar de les persones —fins i tot dels familiars— que els envoltaven davant aquesta nova etapa que iniciaven. La vida de cada un d'ells va passar a desenvolupar-se exclusivament al costat de la dels seus companys de grup, compartint habitatge, menjars, viatges i per tant, participant en la fabricació dels explosius o bé col·laborant en la planificació dels atemptats», segons detalla en el seu escrit de processament.

Andreu veu clar que Es Satty era el líder dels terroristes de Ripoll

Durant la seva radicalització, i segons detalla el jutge, durant l'any 2016, durant un dia indeterminat del Ramadà, dos dels terroristes morts van dir als altres membres del grup que volien fer explotar Sagrada Família de Barcelona. Tots els presents, segons detalla la sentència «van acceptar aquesta proposta, impulsada per l'extremisme religiós implantat per l'imam Abdelbaki Es Satty».

Molts explosius i butà per amplificar els danys, segons el jutge

Andreu també explica en la seva interlocutòria que els terroristes van emmagatzemar entre 200 i 500 quilos d'explosius a la casa d'Alcanar a més de dinou artefactes improvisats tipus granada de mà i una faixa bomba. El jutge afegeix les 104 bombones de butà i propà que els Mossos van trobar a la casa ocupada al Montsià i assegura que els terroristes tenien intenció, amb aquestes, d'«amplificar l'efecte de l'explosiu, pretenent incrementar el volum de metralla com la possibilitat de crear boles de foc». El jutge que els processa deixa constància en el seu escrit de la magnitud dels explosius que s'emmagatzemaven i assegura que eren per cometre atemptats contra «llocs o monuments amb gran afluència de públic» i que hagués provocat, segons el magistrat, «uns danys d'enormes dimensions».


Comentaris

envia el comentari