El jutjat social número 16 de Barcelona ha reconegut el dret a cobrar la pensió de viudetat a una dona que va estar casada menys d’un any amb la seva parella i no estaven inscrits en cap registre civil que demostrés la seva convivència. Tot i això, el jutge ha pogut reconèixer la seva convivència estable gràcies a testimonis de veïns i familiars. Així doncs, la dona podrà accedir a la prestació sense cap mena de restriccions temporals.
Els requisits de la llei
Segons la llei, quan la causa de la mort és una malaltia prèvia, l’accés a la prestació de viudetat està condicionada perquè s'ha de poder acreditar una convivència ininterrompuda de mínim dos anys i demostrar que el matrimoni hagi durat almenys un any. És per això que l’Institut Nacional de la Seguretat Social considerava que no complia aquests requisits per no estar inscrits en un registre de parelles, de fet.
L’advocada que ha assessorat la vídua, advocada del Col·lectiu Ronda, Francisca Ureña, lamenta que sempre hi ha un criteri restrictiu per part de l’Institut Nacional de Seguretat Social i això obliga a les persones a recórrer a tribunals per allò que s’hauria d’haver admès en via administrativa.
Judici del segrest del 2018
D'altra banda, la setmana vinent es jutjarà a Girona les dues persones acusades d'haver comès un segrest a la ciutat el passat 27 de juliol de 2018. Aquell dia, dues persones van atacar a la víctima colpejant-li la cara i després la van obligar a enviar un missatge a la feina per dir que no hi aniria. Li van tapar la cara i la van amenaçar de fer mal a la seva família si no col·laborava. El delicte va ser frustrat per la Guàrdia Urbana de Barcelona després de fer maniobres excèntriques i infraccions de trànsit.
La Fiscalia els demana tretze anys de presó per a cadascun, per delictes de detenció il·legal, robatori amb violència, amenaces greus i lesions. A més haurien d'indemnitzar la víctima amb 36.940 euros.