ARA MATEIX

🚧 Importants retards de Rodalies al Maresme per un tall a les vies

JxCat empata a ERC en les enquestes

Tots dos partits arribarien als 30 diputats al Parlament
El sondeig publicat per 'El Periódico | El Periódico

 

Continuen apareixent sondejos i enquestes que van revelant l'escenari polític en el que ens trobem a Catalunya i que agafarà la forma definitiva un cop se superin les eleccions del 21 de desembre. L'últim en publicar la seva mostra ha estat 'El Periódico', on s'ha obtingut, com a resultat més destacat, l'empat tècnic entre JxCat i ERC al capdavant dels partits amb més intenció de vot.

El citat mitjà també mostra el sondeig que va oferir per novembre, on apareix el gran contrast entre ambdós organismes, pels cinc punts que guanya la coalició dirigida per Carles Puigdemont, que passa de 24-25 escons a 29-30, mentre que el partit republicà perdria fins a set diputats en referència a un mes enrere, passant dels 37-38 als 30-31 que obtindria actualment.

A més, en el sector independentista, també hi apareix la CUP, on sembla que hi ha menys variació, doncs en totes dues publicacions i apareix amb uns resultats que oscil·len els 7-8 escons, perdent d'aquesta manera entre 2 i 3 representants respecte als assolits durant les eleccions autonòmiques que es van dur a terme el 2015.

Majoria independentista

Amb aquests registres, el sector partidari de la independència perdria força respecte als registres d'un mes enrere, on podria haver assolit un màxim de 71 diputats i un mínim de 68, superant en qualsevol cas els registres mínims per tornar a obtenir el control total de la Generalitat, aconseguint una majoria absoluta partidària a formar una Catalunya independent.

No obstant això, les dades ofertes per 'El Periódico' a tan sols tres setmanes de les eleccions, mostren un escenari diferent. En aquests moments, el bloc independentista concentraria un màxim de 69 escons, els quals els permetrien continuar amb aquest control del Govern, tot i que també existeix la mínima d'arribar als 66 diputats, pel que perdrien la majoria absoluta.

Els unionistes, lluny del control

Per la seva part, els organismes que rebutgen continuar amb el procés continuen sense acumular suficients diputats per a aconseguir el control. Tant PSC com Ciutadans augmentarien lleugerament la seva intenció de vot, passant dels 24-25 diputats als 25-26, empatats per complet entre tots dos. Per la seva part, el PP es mantindria entre els 6-7.

Amb aquestes dades, tots tres partits acumularien, com a màxim, 59 diputats dins del Govern, pel que necessitarien el suport de 9 diputats externs que facilitessin l'arribada a la Generalitat d'un tripartit a favor de la unitat d'Espanya, el qual es considera, en aquests moments, molt complicat de veure.

Els comuns faran d'àrbitre

Finalment, Catalunya en Comú continua sense acollir una gran intenció de vot. En els seus registres, es manté entre els 9-10 diputats, que ja acollia en el mes de novembre. Una xifra, però, que el convertiria en un element decisiu per formar el nou Govern, doncs és possible que tots dos costats hagin de requerir el seu suport per aconseguir arribar a la majoria parlamentària.