IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Un nou atac amb ganivet sacseja França pocs dies després de l'assassinat d'un professor

URGENT

🔴 El Govern aposta per un confinament municipal de cap de setmana i més restriccions

L'atac a Jessica, la dona tirotejada a Elda, podria haver-se evitat reforçant les mesures contra l'agressor

Imanol, la seva exparella, havia estat detingut el dia anterior i posat en llibertat

Dispositiu policial a Elda
Dispositiu policial a Elda | CatalunyaDiari

Jessica, una jove de 28 anys, va ser assassinada per Imanol, la seva exparella  i pare del seu fill, quan ella anava a recollir al petit a una escola d'Elda. 

L'assassí va arribar al centre escolar a les cinc de la tarda d'ahir i va disparar cinc vegades contra la qual havia estat la seva parella, després es va dirigir al seu cotxe i es va suïcidar amb la mateixa arma, una pistola de calibre 9.

Imanol i Jessica havien tallat la relació feia uns mesos, quan ella va decidir no tenir més contacte amb ell, ja que patia maltractaments per la seva banda. En conseqüència, l'home estava sota una ordre d'allunyament segons la qual no podia acostar-se a la víctima a menys de 300 metres ni posar-se en contacte amb ella de cap manera, mesura que ell va violar en algunes ocasions.

La policia el va arrestar però a les poques hores el van deixar en llibertat

A principis de novembre, ell es va posar en contacte amb Jessica per telèfon trucant-la repetides vegades, fins que, després d'una conversa que van mantenir, la jove va avisar a la Policia d'aquesta vulneració de l'ordre d'allunyament. 

La setmana passada, segons van relatar veïns de Monforte a 'Diario Información', l'agressor es va personar al bar on ella treballava de cambrera i es va enfrontar a ella pel fill de tots dos. Van acabar tenint una violenta discussió. 

En conseqüència, va avisar a les autoritats perquè prenguessin les mesures oportunes. Els agents del cos Nacional de Policia Elda-Petrer van detenir a Imanol el dimarts 7 de novembre, un dia abans de l'assassinat per un presumpte delicte de violació de les mesures judicials, una detenció que, a priori, podria haver salvat la seva vida.

La detenció va durar amb prou feines unes hores, ja que la policia el va arrestar però després ho va deixar lliure. D'altra banda, els amics de Jessica van assenyalar que en els últims mesos la relació dels dos no anava bé i que havien tallat i s'havien reconciliat diverses vegades. 

Ella va decidir trencar el contacte amb ell per complet i va començar de nou, traslladant-se a Montforte, un poble on ella vivia abans de conèixer a Imanol. 

El seu fill anava a escola a Elda mentre Jessica treballava a Hondón de los Frailes, per la qual cosa feia vida entre aquestes tres poblacions allunyada del seu agressor, que continuava vivint a Elda. Ell era molt conegut, pel que sembla, a la localitat i havia treballat en el calçat però actualment es trobava a l'atur. Era aficionat als gimnasos i el culturisme.

No és un cas aïllat

No és la primera vegada que un crim de violència masclista es perpetra a causa de la poca protecció de la víctima, la qual cosa fa plantejar-nos si les víctimes estan realment protegides quan denuncien un cas d'abusos sexuals, o violència de gènere. 

Sovint la justícia posen una ordre d'allunyament al maltractador, però certament ningú assegura que sigui una mesura eficient, ja que els agressors poden vulnerar amb relativa facilitat, ja que a vegades no té conseqüències. 

Les víctimes es veuen, en aquests casos, desprotegides davant el que és una amenaça real per a elles: el seu presumpte agressor està lliure i pot agredir-les o assassinar-les a qualsevol moment. 

Malgrat que aquesta situació són molt pocs els casos de dones que compten amb protecció policial, que siguin escortades per agents o que comptin amb protecció a casa seva o a la feina.

En les ordres d'allunyament de l'agressor no pot acostar-se ni a la víctima, ni al seu domicili, al seu lloc de treball, o en els llocs freqüentats per aquesta, com podria ser el centre escolar del fill. 

En el moment en què es vulnera aquesta ordre d'allunyament, segons l'article 468 del Codi penal, l'agressor podria patir una pena de presó que podria oscil·lar dels sis mesos a l'any. 

Mesures ineficients per a les víctimes i que han posat de manifest repetides vegades organitzacions i associacions de dones maltractades, ja que en diverses ocasions l'agressor ha reincidit i ha acabat causant-li la mort a la seva exparella sentimental per no comptar amb protecció policial i amb totes les garanties legals.


Comentaris

envia el comentari