IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Fundació Leo Messi ingressa més de deu milions d'euros sense declarar-los

Com que no estan declarats, no es pot acreditar que hagin acabat en projectes d'ajuda a nens desfavorits

Lionel Messi i el seu pare eren condemnats a 21 mesos de presó. | Cedida

La Fundació Leo Messi ha creat un entramat per tal d'ocultar ingressos de valor milionari dels seus patrocinadors. Aquests diners no han estat declarats i, per tant, no es pot acreditar que hagin acabat en projectes socials d'ajuda a nens a problemes, la fi amb què es va construir l'ONG. La fundació ha emmascarat una gran part de la seva facturació, i almenys deu milions d'euros no han estat declarats als organismes competents d'Espanya i Argentina. Segons informa el diari 'ABC', l'organització va emprar tres fundacions amb noms gairebé idèntics però amb un nombre de registre diferent, generant una pantalla d'opacitat. Les accions que va dur a terme l'empresa van explotar la imatge del futbolista i després no van invertir en els projectes socials que obligava la llei. L'estructura que van emprar va ser impulsada quan van iniciar les activitats de la Fundació Privada Leo Messi a Barcelona.

Ell i el seu pare, Jorge Horacio, van crear una delegació amb el mateix nom, tot i que, curiosament, l'ONG espanyola no estava registrada en el Protectorat de Fundacions de la Generalitat. L'incompliment d'aquest tràmit obligatori va coincidir amb els problemes fiscals que va patir el jugador blaugrana. De tots els diners recaptats a Espanya se sap que almenys sis milions es troben en comptes del país, i que, a més, rebien ingressos per part del Barcelona i de la seva fundació. Així mateix, l'Administració Federal d'Ingressos Públics (AFIP) va donar de baixa l'ONG «per decret 1299/98». El motiu va ser que l'entitat no va presentar comptes «durant més de tres anys consecutius». Ni la baixa ni l'alta van ser declarades a l'Estat, tot i que la delegació va obrir gràcies a transferències superiors a mig milió d'euros enviades des de Barcelona.

D'altra banda, l'any 2014 es va publicar el llibre 'Elegí creer', que parla de la història del futbolista i a més s'especificava que els beneficis anirien a la Fundació Leo Messi. No obstant això, segons informa el diari 'ABC', no hi ha cap rastre del projecte en les memòries presentades a Barcelona. L'ONG va ingressar un milió de dòlars en firmar un contracte i es va quedar amb un 60% dels beneficis. Tanmateix, altres ingressos estan sent investigats, com és el cas d'Ooredoo, l'antiga Qatar Telecom, que va fitxar a l'argentí com a imatge de marca el 2013. Segons fonts oficials del Protectorat de Fundacions de la Generalitat, «hauria de presentar els comptes conjunts», ja que és una delegació vinculada i es va nodrir de fonts de la matriu espanyola.


Comentaris

envia el comentari