La Guàrdia Civil desarticula dos grups criminals a Barcelona que amagaven droga a llibres infantils

Els detinguts exportaven la droga al Brasil i també la distribuien a diverses poblacions de l'àrea de Barcelona

 

La Guàrdia Civil ha desarticulat dues bandes criminals que «exportaven» amfetamina, 'speed' i haixix al Brasil amagats en llibres infantils. El cos policial ha detingut cinc persones i també n'ha investigat dues més per pertinença a grup criminal, delictes contra la salut pública, falsedat, usurpació d'immobles i frau de fluid elèctric. L'operació Joguina Billar es va iniciar els mesos de març a juny del 2016, quan es van intervenir set enviaments de paquets amb destinació al Brasil a l'aeroport del Prat, i que portaven en el seu interior llibres infantils en format 3D (expansibles) que ocultaven amfetamina-'speed' en cada una de les seves pàgines. En total, es van decomissar 14,5 quilos d'aquesta droga, així com 1.841 grams d'haixix. Els investigadors calculen que els detinguts podrien haver defraudat fins a 30.000 euros anuals i la investigació ha estat dirigida pel jutjat de primera instància i instrucció número 4 del Prat de Llobregat, al Baix Llobregat. 

Els agents de l'operació van descobrir que els detinguts, de nacionalitat romanesa, havien consolidat la producció de marihuana i haixix i tres plantacions 'indoor' de marihuana, una de les quals ubicada en una residència d'ancians que va ser abandonada el 2017. Les dues bandes criminals també distribuïen la droga a les localitats barcelonines de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni, Sabadell, Mataró i la mateixa capital catalana. En els escorcolls que van fer els agents de la Guàrdia Civil es van descobrir també els materials per a la confecció dels llibres, com ara impressores, plastificadores, targetes de plàstic en blanc i cartutxos de tinta.

 

Va ser a partir d'aquesta investigació que la Guàrdia Civil va arribar a identificar dos grups criminals que lideraven tres persones d'origen romanès. A més d'aquestes tres, dues persones més —de nacionalitat argentina i espanyola— van ser detingudes, i dues més de nacionalitat espanyola van ser investigades per un presumpte delicte de pertinença a grup criminal, tràfic de drogues, falsedat, usurpació d'immoble i frau de fluids elèctrics. Els detinguts es dedicaven també a la producció de marihuana i haixix per distribuir a Catalunya, i es van escorcollar tres domicilis, dos a Sant Cugat i un a Sant Celoni, on es van descobrir tres plantacions de marihuana 'indoor'. Es van decomissar 1.331 plantes de marihuana, 2.053 grams d'haixix i 913 grams de marihuana processada i preparada per a la seva venda. També van decomissar 55 bitllets falsos de 50 euros, 5 discs durs, 1 ordinador portàtil, 1 iPad, 2 armes blanques prohibides i altres materials informàtics.

 

Un dels llibres en què hi havia droga amagada | Guàrdia Civil