La plaça Joan Carles I de Barcelona es torna a dir 'Cinc d'Oros'

L'Ajuntament de Barcelona canvia el nom de la plaça que es deia Joan Carles I des de 1981
Imatge de la plaça Joan Carles I (Barcelona). | Cedida

 

La cruïlla del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal torna a dir-se oficialment des d'aquest matí la 'plaça del Cinc d'Oros'. Coneguda des de l'any 1981 com a plaça de Joan Carles I, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit recuperar el nom popular que va tenir durant un segle. El nom va sorgir a partir del característic disseny de l'indret.

El monument principal de la plaça té una llarga història de canvis. La plaça sempre ha tingut un fort vincle amb la República des del 1909, quan es va dedicar a Pi i Margall, president de la Primera República Espanyola. L'obelisc coronat per una figura de la República no va ser aixecat fins al 1931, durant la Segona República Espanyola. Després de la Guerra Civil, l'escultura que va presidir el monument va ser la Victòria, feta per Frederic Marès.

                                                              
La plaça ha viscut molts moments històrics, i avui n'ha estat testimoni d'un altre, amb el canvi de nom oficial a plaça de Cinc d'Oros. Un canvi que ha tirat endavant el govern municipal, amb el suport d'ERC i la CUP.

 

Imatge de la nova placa del carrer. | Cedida

 

La modificació del nom de la plaça no la veu tothom amb els mateixos ulls. El president de l'Associació d'Amics del Passeig de Gràcia, Luis Sans, considera que aquest nom, ara, no té cap sentit. Asseguren que el canvi de nom ha esborrat una part de la memòria històrica dels barcelonins, ja que el nom de la plaça es va posar per la intervenció del rei durant l'intent de cop d'estat.


L'Associació d'Amics del Passeig de Gràcia vol recordar que havia estat la plaça Joan Carles I, i ha començat els tràmits per poder col·locar-hi una nova.