La Policia Nacional va detectar vincles entre l'imam de Ripoll i Al Qaeda el 2005 i li van punxar el telèfon

Segons investigacions Abdelbaki Es Satty «donava cobertura» als moviments terroristes a Espanya i Europa des de feia 12 anys

Després que es confirmés a Abdelbaki Es Satty com el líder de la cèl·lula terrorista que va perpetrar els atemptats a Catalunya, les autoritats estan confeccionant un escenari molt més complex al voltant de l'imam per tal de descobrir el rerefons de tot plegat. El diari 'ABC' ha tingut accés a una sèrie d'ordres judicials que demostrarien que la Policia Nacional va intervenir al telèfon d'Es Satty. La Policia hauria argumentat al jutge Fernando Grande-Marlaska —actual president a l'Audiència Nacional— que l'imam estaria vinculat amb dues organitzacions terroristes integrades a la xarxa d'Al Qaeda: Ansar Al Islam i el Grup Islàmic Combatent Marroquí, responsable dels atemptats de l'11-M a Madrid. El jutge va donar el vistiplau a la intervenció del telèfon i va apuntar: «La proporcionalitat, necessitat i idoneïtat en l'observació del telèfon 678(...) utilitzat per Abdelbaki és Satty s'infereix de la gravetat dels fets objecte d'imputació, així com les sospites fundades sobre la seva vinculació al Grup Terrorista Ansar Al Islam».

Fernando Grande-Marlaska també va apuntar: «Es Satty pot actuar com a intermediari a l'hora de donar suport logístic a les xarxes terroristes, mantenir contactes amb ciutadans àrabs que es dediquen a la falsificació de documentació en l'àmbit de la delinqüència comuna, amb l'objectiu de donar cobertura a la sortida d'elements terroristes per territori espanyol i europeu». Ara, després de 12 anys, Es Satty ha format la seva pròpia cèl·lula terrorista de la qual les autoritats estan investigant si quedarien membres en actiu.