La Sagrada Família i les Rambles eren els principals objectius dels terroristes de Barcelona

Una altra línia d'investigació assenyala que tenien intenció d'atemptar arreu del territori català
L'atac finalment es va produir a les Rambles de Barcelona. | Twitter

 

A mesura que avancen les hores, les investigacions policials estan aconseguint descobrir cada cop més detalls sobre la cèl·lula terrorista que va perpetrar els tràgics atemptats de Barcelona i Cambrils. En les últimes hores els Mossos d'Esquadra estan treballant per fer quadrar les peces i esclarir com funcionava l'organització, qui la formava i quins eren els seus objectius. En aquest sentit la policia treballa amb diferents hipòtesis que encara no han pogut ser confirmades pels agents. Segons fonts policials citades per 'La Vanguardia', la cèl·lula estava formada per 12 homes d'entre 17 i 34 anys que treballaven coordinadament des de Ripoll i Alcanar. Segons aquestes mateixes informacions els terroristes tenien intenció de fer un triple atemptat simultani mitjançant tres furgonetes carregades d'explosius casolans i bombones de butà que ja havien llogat. Per fer-ho, els gihadistes fabricaven explosius casolans al subterrani del xalet d'Alcanar, concretament TATP, material que ja ha estat intervingut en alguna de les darreres cèl·lules desactivades a Europa. Tal com apunta 'La Vanguardia', els terroristes tenien pensades dues possibles vies de cometre l'atemptat. En primer lloc, pensaven en la possibilitat de fer esclatar les tres furgonetes en diferents punts de la ciutat de Barcelona, i l'altre fer-ne esclatar una a la capital, una altra a Cambrils i la tercera a Vic. 

Per la seva banda, segons altres fonts a les quals apunta 'El Español', l'objectiu principal de l'organització terrorista era la Sagrada Família. Un dels grans punts turístics de la ciutat per on l'any 2016 van passar-hi 4 milions i mig de persones. El segon objectiu era La Rambla, indret que finalment va ser el lloc de l'atac. La publicació no ha revelat quin seria el tercer objectiu però especula amb la possibilitat que els terroristes volguessin atemptar contra una zona portuària.

 

L'explosió d'Alcanar va precipitar els fets

La cèl·lula terrorista tenien els explosius emmagatzemats, juntament amb nombroses bombones de butà, en el xalet d'Alcanar. Una incorrecta manipulació d'aquests explosius per part de dos dels terroristes va derivar en una explosió accidental que va causar la mort d'un d'ells, Houli Chemlal, i va deixar l'altre ferit greu. Aquest imprevist en l'operació va fer que la resta dels membres precipitessin els fets i improvisessin un atac amb un sol vehicle sense explosius a les Rambles, ja que tenien por que el company ferit a Alcanar pogués delatar-los o facilitar informació a la policia.

Ja a la nit, i després d'aconseguir escapar-se 5 terroristes en un Audi A3, els gihadistes van encaminar-se cap a Cambrils on van improvisar un nou atac, sense cap planificació ni mitjans. Contràriament als rumors que han circulat, els atacants de Cambrils anaven armats amb armes blanques com destrals o ganivets, i en cap cas comptaven amb explosius.

 

Els Mossos encara no han esbrinat si la idea dels terroristes era detonar les furgonetes a distància, o intentar un atropellament massiu que acabés amb explosió. El que està clar és que l'explosió accidental d'Alcanar ha estat clau per evitar que l'atemptat acabés sent molt més mortífer del que desgraciadament ja ha estat.