Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'abans i el després de l'incendi a les serres de Queralt i Miralles.

L'abans i el després: la devastadora imatge de l’incendi de la Conca i l’Anoia

La imatge de les serres de Queralt i Miralles despullades per culpa de l'incendi esborronen | Les conseqüències de l'incendi, així com els factors, afecten de moltes maneres

Encara que l'estiu passat el foc va cuidar prou el territori, ja que es van produir un nombre menor d'incendis que en altres anys, aquest estiu de 2021 s'estan produint incendis forestals de grans dimensions gairebé cada setmana. Aquests tipus d'incendis, encara que per a ser considerats grans incendis han de superar les 500 hectàrees, acumulen la major part de la superfície cremada en incendis forestals.

Aquest estiu, s'han viscut incendis que han cremat més de 300 hectàrees, com el de Martorell i Castellví de Rosanes, o el del Cap de Creus, que per l'espectacularitat va deixar amb l'ai al cor a molta gent i va cremar una bona part de la Serra de Rodes. N'hi ha hagut d'altres, com el de Torroella de Montgrí i el de Ventalló, controlats entre aquest diumenge i dilluns.

El dissabte es va declarar l'incendi que, de moment, ha cremat més superfície forestal i agrícola al llarg del 2021. Segons apunten les hipòtesis dels Agents Rurals, una altra negligència o un acte premeditat són les causes més probables de l'incendi forestal que ha cremat les serres de Queralt i Miralles, entre la Conca de Barberà i l'Anoia. En total, 1.700 hectàrees.

Molts factors combinats implicats en un foc que ha cremat 1.700 hectàrees

Les altes temperatures i la facilitat que ofereixen les condicions meteorològiques són causes i catalitzadors d'aquest tipus de catàstrofes. Són conseqüència de la poca i costosa gestió forestal que necessiten els boscos, cada cop més estesos i descuidats, donada la minvada activitat agrícola i, també, la responsabilitat política sovint qüestionable.

És evident que allò que causa un foc és una espurna, vingui d'on vingui. Però si s'estén per tota una serra que separa dues províncies, és per diversos factors combinats, contra els quals centenars de servidors públics han de lluitar per frenar i aïllar. Aquest cap de setmana —i encara resten dies— la mala fortuna li ha tocat als habitants dels pobles del límit entre l'Anoia i la Conca, però en un futur pròxim, en aquestes circumstàncies, poden ser altres zones.

Amb tot, es preveu que cada cop es produeixin més incendis de sisena generació, i que siguin més violents. Encara que és un fenomen que es pot produir, a l'incendi de la Conca i l'Anoia, un pirocúmul ha cremat 200 hectàrees —3,7 quilòmetres de llargada— en tan sols mitja hora. És per això que el cos dels Bombers de la Generalitat treballa per a comprendre els incendis i avançar-s'hi. 

Les conseqüències de l'incendi forestal

Les conseqüències són devastadores i afecten tant a persones, com a animals i al medi ambient. S'han pogut veure vídeos i imatges de porcs senglars i cabirols fugint, encara que no dels animals que s'hauran quedat atrapats o hauran mort entre les flames.

El conreu, que ha actuat com a dispersor de les flames, ha quedat malmès en plena collita, i el bosc ha esdevingut cendra. Una granja de Bellprat es va cremar amb porcs a l'interior. Si bé és cert que els incendis són fins a un cert punt necessaris per a l'equilibri, un incendi de 1.700 hectàrees no ho és.

Per altra banda, les evacuacions i els confinaments són altres fets inesperats provocats per un incendi, que es viuen amb frustració, por i impotència de veure com es crema la terra. El tràfec dels pagesos per a llaurar els camps i fer de tallafocs i la solidaritat que s'ha pogut veure als pobles han estat la resposta. 

Imatges devastadores que resumeixen simbòlicament la desgràcia

Però s'han cremat dues serres, i a banda del cost econòmic de les tasques d'extinció i les pèrdues econòmiques per als qui s'han vist directament afectats, 1.700 hectàrees de bosc i terreny agrícola s'han perdut. La imatge és devastadora. D'oest a est, el foc ha engolit dues serres gairebé senceres i ha amenaçat els pobles que les envolten. L'abans i el després, amb la muntanya gairebé despullada, esborronen.

I al capdamunt de la carena, diversos monuments patrimonials han estat assetjats per les flames. El castell de Queralt i l’església de Sant Jaume, el castell de Miralles i el castell de Roqueta, edificis de defensa i de culte construïts en època de lluites religioses, s'han vist afectats. D'entrada, marcats per les flames, encara que de moment no es pot saber l'abast de les conseqüències.