L'Ajuntament de Barcelona retira la proposta de la funerària municipal

S'hi ha vist obligat per manca de suports
La funerària haurà d'esperar | Cedida

 

El govern de Barcelona ha decidit retirar la creació de la funerària municipal de l'ordre del dia del ple per manca de suports per aprovar-la. També ha deixat fora, en conseqüència, la venda del 15% de la participació de l'Ajuntament a Serveis Funeraris. Tant el PPC com el PDeCAT ja van deixar clar fa dies que no donarien suport a la mesura. ERC ho va anunciar dijous al vespre i C's tampoc ha garantit finalment el seu suport. El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha acusat els republicans de «prioritzar els interessos de partit».

ERC, per la seva part, ha considerat que la funerària que planteja el govern no aconseguirà abaratir els preus i ha instat el govern a remunicipalitzar Serveis Funeraris. Al mateix temps, ha reclamat a la CUP que «faci un pas endavant», perquè «ni molt menys aquesta victòria està feta». Pel que fa a la proposta d'ERC de comprar el 36% de Serveis Funeraris per tenir majoria a l'empresa, Badia ha apuntat que aquest és un plantejament «inviable», perquè Mémora no vol vendre i el preu seria molt elevat. Al seu parer, «cal saber passar pàgina i no es pot deixar penjat un ajuntament per un tercer».

 

«Hem de ser capaços de treballar amb les eines que tenim avui», ha insistit. Des d'ERC, la regidora Trini Capdevila ha demanat que com a mínim el govern faci l'intent de reunir-se amb Mémora, l'empresa de serveis funeraris, i plantegi la compra. «I si després no és possible perquè es demanen molts diners o no es vol vendre, s'hauran d'estudiar altres alternatives, però que siguin alternatives serioses per aconseguir abaixar preus», ha afegit. I és que Capdevila s'ha queixat que el govern s'ha limitat a enviar una carta demanant una resposta a l'empresa en 48 hores, alhora que planteja una funerària municipal només amb sis sales de vetlla, dues de les quals obertes a tercers. 

«És evident que és absolutament insuficient i no faria abaixar els preus, sinó just el contrari», ha conclòs la republicana, que ha demanat al govern que plantegi una proposta «competitiva de veritat». Des del Grup Demòcrata, el seu portaveu, Joaquim Forn, ha constatat que el govern ha patit aquest divendres una «nova derrota fruit de la seva supèrbia, de la seva manca de voluntat d'arribar a consensos i d'escoltar». Forn ha assegurat que tots els grups comparteixen que cal rebaixar els preus dels serveis funeraris a Barcelona, però ha rebutjat l'eina.

 

Al seu parer, a l'espera d'arribar a un acord, hi ha alternatives que es poden posar ja en marxa, com la recuperació de concessions de sales de vetlla. També el popular Alberto Fernández Díaz ha criticat el govern per haver plantejat una iniciativa «amb precipitació i electoralisme». Tot i compartir l'objectiu, ha criticat la creació d'una funerària municipal i ha apostat per introduir mesures per generar competència, com per exemple suprimir els entrebancs que tenen les empreses que volen prestar aquest servei.