rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

L'Audiència Nacional investiga CaixaBank per blanquejar capital de la màfia xinesa

Deu de les seves sucursals estarien implicades a la trama
Imatge d'arxiu | catalunyadiari.cat

 

L'Audiència Nacional investiga CaixaBank per blanqueig de capitals de la màfia xinesa. Deu de les seves sucursals estarien implicades a la trama, situades al polígon Cobo Calleja de Fuenlabrada. 

 

El jutge de l'òrgan judicial estatal, Ismael Moreno, ha encetat l'anàlisi de la caixa pel citat delicte de blanqueig de capitals i atribució d'aquests a diferents trames d'origen xinès com Emperador i Snake.

 

 

La investigació a Caixabank, en plena efervescència

La investigació es troba en un punt clau. La trama investigada pel jutge Ismael Moreno presenta una sèrie de transaccions amb unes firmes xineses, com Emperador i Snake, que presenten una seqüència d'evidents d'irregularitats fiscals en els seus comptes.

 

I aquestes, de fet, arribarien en gran part per part de l'entitat bancaria instal·lada a Catalunya. En una interlocutòria, d'altra banda, el mateix magistrat Moreno revela que els directors de les sucursals implicades haurien permès l'ús de diferents testaferros i altres activitats econòmiques que mai van ser justificades.

 

Així mateix, la nota judicial indica que es van seguir un recull de «patrons fraudulents i un fraccionament de factures per eludir de forma reticent els controls d'Hisenda»

 

 

Caixabank, citada a declarar d'aquí a una setmana 

El que més ha cridat l'atenció del magistrat, Isamel Moreno, és que el banc es va negar a oferir informació al Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals sobre 165 clients sota sospita que van executar entre 2013 i 2015 transferències milionàries a Xina i Hong Kong.

 

D'altra banda, el jutge indica que els directius de les sucursals investigades «eren coneixedors dels saldos diaris que es transferien l'import dels quals era sempre inferior als 50.000 euros, amb l'objectiu d'eludir l'obligació de declarar-les» segons les normes del Banc d'Espanya.

 

Així, tenien la idea «d'ocultar» els moviments als investigadors i que permetien el tràfic il·legal. El jutge, doncs, ha optat per citar-los a declarar a l'entitat el pròxim 26 d'abril.