Les denúncies per abusos sexuals es disparen prop d'un 70% a les comarques de Ponent

Els delictes baixen en global un 7,27% respcte al 2015, i els Mossos destaquen especialment la reducció de robatoris a l'interior de domicilis

Les denúncies per abusos sexuals s'han disparat un 68,75% a la regió policial de Ponent el 2016 respecte a l'any anterior (de 32 a 54 casos). Pel que fa a menors d'edat, els casos han passat de 15 a 28 (un 86,68% més) en abusos i de 6 a 16 en agressions sexuals (un augment de 166,67%). Els Mossos atribueixen aquests increments a l'aflorament de casos que abans no es denunciaven, gràcies sobretot a la repercussió de casos molt mediàtics com el de l'escola dels Maristes de Barcelona. L'altre motiu és un canvi legislatiu del juliol del 2015, que fa pujar de 13 a 16 anys l'edat mínima per mantenir relacions sexuals consentides. Els casos de maltractament en l'àmbit de la llar han crescut un 7,21%, i ho han fet un 3,4% les denúncies relacionades estrictament amb violència de gènere. Aquestes són dades que s'han donat a conèixer a la presentació del balanç de seguretat i activitat policial de la Regió Policial Ponent de l'any 2016.

Els fets delictius a les comarques de la plana de Lleida durant l'any 2016 han disminuït un 7,27% en relació a l'any anterior. És la regió policial de tot Catalunya que presenta una major baixada. Els Mossos destaquen especialment la reducció dels robatoris a l'interior de domicili, ja sigui amb força (-18,51) com amb violència i intimidació (-56,25%). Asseguren que han destinat molts esforços per trencar una tendència creixent des del 2009 —només hi va haver una baixada el 2014— per evitar al màxim aquest tipus de delictes que creen sensació de molta inseguretat, no només pel valor dels objectes robats sinó perquè els lladren «envaeixen l'espai més íntim de les persones», segons el sotscap Regió Policial Ponent, Josep Maria Estela. També repunten les estafes, un 5,71%, un fet que els Mossos relacionen directament a un augment de les operacions comercials a través d'Internet.

Tenint en compte els darrers cinc anys, la reducció global dels fets delictius a Ponent és d'un 15,7%, i es consolida la tendència a la baixa des de l'any 2012. Pel que fa a la distribució dels fets penals a les comarques de la plana de Lleida, del total dels 16.362 fets coneguts, un 81% corresponen a delictes contra el patrimoni, un 16% a delictes contra les persones i un 4% a altres fets. En relació a la taxa de fets penals per mil habitants, la Regió Policial Ponent presenta una taxa de 44,98 fets, que representa 17,92 punts per sota de la mitjana de Catalunya.

Els casos d'agressió sexual van disminuir un 31,58%, però els abusos sexuals van augmentar un 68,75%. | CEDIDA

Menys delictes contra les persones però més abusos sexuals

A la Regió Policial Ponent, durant l'any 2016 es van registrar 2.565 fets penals contra les persones. Comparat amb els fets coneguts del període anterior suposa una disminució del 8,06%. De manera desglossada, el 2016 es va registrar un homicidi més que l'any 2015, passant de dos a tres fets. En aquests delictes totes les víctimes eren homes, i en dos dels casos la mort va ser arran d'una baralla, mentre que l'altre cas es va produir per circumstàncies relacionades amb el tràfic de drogues —el crim d'Alfarràs, al Segrià. En concret, el primer va tenir lloc el 30 de març de 2016, quan un veí de Bellpuig de 84 anys va matar el seu gendre, de 60 anys, després de disparar-li quatre vegades amb una pistola.

El 19 de maig del 2016, un home va matar a ganivetades un home de 56 anys i ferir la seva filla, de 33 anys, a Alfarràs, al Segrià, per un assumpte de drogues. El tercer va ser l'apunyalament mortal d'un jove de 20 anys durant una baralla multitudinària entre dos grups de temporers que va tenir lloc el 29 de maig del 2016 al camp de futbol de les escoles velles d'Albatàrrec, també al Segrià. En tots tres casos hi ha hagut detinguts que es troben ingressats preventivament a la presó. D'altra banda, les temptatives d’homicidi també van augmentar de sis a vuit fets.

Els casos d'agressió sexual van disminuir un 31,58% —de 38 a 26—, però els abusos sexuals van augmentar un 68,75%, de 32 a 54. Segons els Mossos, l'augment d'aquestes denúncies podia ser la conseqüència d'una major conscienciació de la ciutadania en denunciar aquests fets penals així com el canvi de la normativa que amplia l'edat per mantenir relacions consentides fins als 16 anys.


Comentaris

envia el comentari