IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

❗L'Audiència Nacional absol al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero

Les vespes asiàtiques ataquen un home a la Garrotxa i es mengen els cadàvers dels porcs senglars

Els apicultors asseguren que la colonització es inevitable i que acabaran amb les abelles autòctones i la fruita de la comarca

Imatge d'un exemplar de la vespa asiàtica | ABC

Els apicultors de Girona han alertat de l'imparable avanç de la vespa velutina, coneguda com a vespa asiàtica, un exemplar més gran i violent que les abelles autòctones i que està començant a colonitzar la comarca de la Garrotxa, segons ha explicat Àngel Noguer, el president dels apiculturs gironins a Diari de Girona. Noguer afirma que la vespa asiàtica ha acabat amb els 60 ruscs d'abelles que tenia a Sant Jaume de Llierca, i que ha comptabilitzat uns 150 nius de vespa asiàtica als boscos de ribera del Brugent, a Sant Feliu de Pallerols, també a la Garrotxa. Segons ha explicat, a Susqueda, a la comarca de la Selva, un home va ser atacat per un niu de vespes i un caçador va deixar el cadàver d'un porc senglar que va ser devorat pels insectes en només tres dies. 

Noguer ha explicat que les abelles autòctones han deixat de sortir dels seus ruscs per por a la vespa velutina, però no els ha servit de gaire perquè l'insecte asiàtic aconsegueix treure-les, una per una, dels bucs i menjar-se-les a fora. Segons les seves paraules, la colonització de la vespa asiàtica no té solució a la Garrotxa, i quan els insectes acabin amb les abelles autòctones també podrien atacar la fruita de la comarca, com ara el raïm, el kiwi o la magrana, i provocarà danys sense precedents recents a les collites. Noguer ha explicat que un caçador va deixar un porc senglar als boscos de Susqueda, i al cap de tres dies se'l va trobar només els ossos, amb senyals d'haver estat xuclat. Aquest fet va donar-li una idea, i des de llavors deixa trossos de carn al bosc que les vespes tallen i s'enduen progressivament. 

També ha explicat que un home de 62 anys va ser atacat l'octubre passat per un rusc de vespes asiàtiques quan, en tallar un freixe, va fer caure el niu. L'home va aconseguir fugir i demanar ajuda a altres apicultors, que el van ajudar amb esprais verinosos. Tot i això, l'home va acabar amb set picades al cap i vint per tot el cos, fet que li va provocar malestar durant uns dies. Amb aquests precedents, Noguer creu que les vespes asiàtiques podrien acabar amb les abelles de tota Catalunya en un marge de tres o quatre anys, i lamenta que l'Administració no actui per protegir el medi català. Segons les seves paraules, actualment hi ha 350.000 reines de vespa asiàtica esperant per fer niu durant la primavera, i els esforços dels apicultors no són suficients per acabar amb aquesta amenaça. 

Imatge d'un rusc de la vespa velutina o vespa asiàtica | CEAmbiental

Segons les dades que ha presentant Àngel Noguer a Diari de Girona, al 2016 es van trobar 150 nius només a la Garrotxa, un augment considerable respecte els 131 que es van trobar durant el 2015 a tota Catalunya, però es preveu que n'hi hagi uns 1.500 nius, un «cataclisme natural» per la zona. La intenció dels organismes ambientals, ara per ara, és avaluar els impactes de la vespa asiàtica sobre la biodiversitat i l'economia, i vigilar d'aprop el comportament dels insectes, que ja s'han vist fins i tot a zones urbanes, convertint-lo en un insecte més de la Garrotxa i les comarques properes.

Imatge de la vespa asiàtica menjant-se exemplars autòctons | EFE

Comentaris

envia el comentari