L'estat actual de la cèl·lula gihadista que va atemptar contra Barcelona i Cambrils

Un balanç de tot el que es sap sobre la cèl·lula terrorista que va atemptar contra Barcelona i Cambrils
El document amb les fotografies dels sospitosos que ha fet circular la policia | Cedida

A mesura que avancen les hores, es van coneixement més detalls sobre qui formava, com actuava i quins plans tenia la cèl·lula terrorista gihadista que va perpetrar els atacs de dijous contra les Rambles de Barcelona i el Passeig Marítim de Cambrils. Segons les últimes informacions amb les quals treballen els Mossos d'Esquadra, l'organització estava formada per almenys dotze persones. El grup era dinamitzat i liderat per un dels imams de Ripoll, Abdelbaki es Satty, un home d'origen marroquí d'uns quaranta anys. Segons les investigacions policials Abdelbaki es Satty va conduir la radicalització dels joves que juntament amb ell van acabar format el grup terrorista. Els investigadors sospiten que l'imam de Ripoll és l'home mort com a conseqüència de l'explosió d'un xalet a Alcanar, quan tres dels terroristes estaven manipulant explosius. Tot i això, encara s'han de realitzar les corresponents comprovacions amb l'ADN per contrastar aquest extrem. Els Mossos han escorcollat el domicili de Abdelbaki es Satty a Ripoll amb l'objectiu de trobar-hi proves i material compromès però no han trobar gaire res. Només restes d'ADN amb el qual intentaran verificar la identitat d'un dels cossos trobats sense vida a Alcanar.

 

Els Mossos creuen que les altres restes humanes trobades entre les runes a Alcanar corresponen a Youssef Aalla, tot i que encara falta la confirmació mitjançant l'ADN. Aquest home havia viatjat a Zurich l'any passat juntament amb un altre dels membres del grup i formava part de la cèl·lula amb dos germans seus més, Mohamed Aalla, propietari de l'Audi 3 en què els terroristes van desplaçar-se fins a Cambrils i Said Aalla. Per tant, tant l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, com Youssef Aalla haurien mort a Alcanar, tot i que encara falta la confirmació del laboratori. Si finalment no fos així, la policia no compta amb cap informació de quina és la seva situació actual. L'explosió d'Alcanar també va deixar un ferit, en aquest cas Mohamed Houli Chemlal, un home espanyol de 20 anys que seria l'encarregat de manipular els explosius i que es troba detingut a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Segons el que ha explicat el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, en una roda de premsa dirigida a mitjans internacionals, se sap que els terroristes feia més de 6 mesos treballant en la preparació dels atacs des del xalet que va explotar. 

Ara mateix, la policia continua buscant Younes Abouyaaqoub, el jove veí de Ripoll que, segons les hipòtesis amb les quals treballen els Mossos, hauria estat l'autor material de l'atropellament massiu a les Rambles de Barcelona. Un atac del qual va aconseguir fugir. La policia està intentant relacionar aquesta fugida de l'atacant Younes amb l'incident de la Diagonal, on poc després de l'atemptat a Barcelona, Pau Pérez va ser assassinat amb l'objectiu de robar-li el seu cotxe. De moment, els agents d'antiterrorisme treballen amb aquest relat dels fets, tot i que encara falta trobar la relació entre tots dos successos que el demostri. El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha afirmat que encara no hi ha novetat sobre l'operació de recerca i captura de Younes Abouyaaqoub. Trapero també ha confirmat que han identificat l'autor de l'atropellament massiu però no ha volgut revelar si era Younes o no.

 

L'endemà de l'atemptat, els Mossos d'Esquadra van detenir tres possibles implicats amb els atemptats a Ripoll. El primer va ser Driss Oukabir, germà gran del suposat atacant de les Rambles, del qual s'havia escampat una fotografia com a suposat autor de l'atemptat. L'home de 28 anys va ser detingut quan s'encaminava cap a la comissaria per a denunciar que el seu germà Moussa li havia robat la documentació. Amb el seu carnet, els terroristes van llogar la furgoneta amb la qual es va produir l'atac a Barcelona. Un altre dels detinguts és Mohamed Aallaa, germà de Youssef Aalla, suposadament mort a Alcanar, i de Said Aalla, un dels atacants abatuts a Cambrils. Mohamed era el propietari de l'Audi 3 amb el qual es va produir l'atac de Cambrils. El tercer detingut a Ripoll és Salh El Karib, un home de 34 anys, propietari d'un locutori de la capital del Ripollès. En aquest establiment, Driss Oukabir, també detingut, va comprar un bitllet per a un recent viatge al Marroc.

 

Finalment, el grup terrorista el completaven els cinc atacants abatuts a Cambrils: Mohamed Hichamy, un jove marroquí de 24 anys que va llogar un dels vehicles. El seu germà petit Omar Hichamy, que era menor d'edat. Houssaine Abouyaaqoub, germà del sospitós fugat, també era menor d'edat. Said Aallaa, de 19 anys, germà d'un dels detinguts i d'un dels suposats morts d'Alcanar. I finalment, Moussa Oukabir, germà menor d'edat del detingut Driss Oukabir, al qual hauria suposadament robat la documentació per a llogar una de les furgonetes.

 

Per tant, el balanç actual de la cèl·lula terrorista a Catalunya és:

Abatuts a Cambrils: 5

Mohamed Hichamy, Omar Hichamy, Houssaine Abouyaaqoub, Said Aallaa i Moussa Oukabir.

 

Detinguts a Ripoll i Alcanar: 4

Driss Oukabir, Mohamed Aallaa, Salh El Karib a Ripoll i Mohamed Houli Chemlal a Alcanar.

 

Identitats per confirmar a Alcanar: 2

Abdelbaki Es Satty i Youssef Aalla.

 

Fugat: 

Youness Abouyaaqoub.Comentaris

envia el comentari