URGENT

Cancel·len vols a l'Aeroport del Prat pel coronavirus

L'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González entra a presó

Li imputen delictes de pertinença en organització criminal —un càrrec del que de moment no acusa la Fiscalia Anticorrupció—, blanqueig, falsificació de documents públics, prevaricació, frau i malversació de cabals públics.

 

 

Ignacio González i Esperanza Aguirre | Arxiu

 

El magistrat de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha decretat aquest divendres presó incondicional per a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González i ha deixat en llibertat subjecta al pagament d'una fiança de 100.00 euros al conseller d'OHL Javier López Madrid en el marc de l'operació Lezo que investiga presumptes irregularitats en la gestió del Canal d'Isabel II. El presumpte cap de la trama que investiga l'Audiència Nacional des del 2015 ha negat, durant prop de tres hores d'interrogatori, tots els fets que li imputen i ha afirmat que sempre ha actuat al mapa de la legalitat, segons fonts de l'acusació. L'exmandatari regional serà traslladat en les pròximes hores a la presó de Soto del Real.

Per la seva banda, López Madrid (condemnat a mig any de presó pel cas de les targetes 'black') ha declarat «efusivament» durant poc més d'una hora. Anticorrupció sol·licitava per al gendre de Juan Miguel Villar Mir presó eludible sota fiança d'un milió d'euros per autoritzar suposadament el pagament d'una comissió per valor d'1,4 milions d'euros a l'expresident regional. L'últim a declarar davant del jutge instructor de l'operació ha estat l'exconseller delegat de l'Agència d'Informàtica de la Comunitat de Madrid (ICM) José Martínez Nicolás, que també ha quedat en llibertat que es convertirà a la presó si no diposita 100,000 euros abans del 28 d'abril.

 

Velasco investiga, entre altres operacions presumptament fraudulentes, el desviament de fons del Canal d'Isabel II per un import de 23 milions d'euros a través de societats i filials a Llatinoamèrica. Imputa als detinguts presumptes delictes de pertinença a organització criminal —un càrrec del qual de moment, no acusa la Fiscalia Anticorrupció—, blanqueig, falsificació de documents públics, prevaricació, frau i malversació de fons públics.