L'home que va estafar 150.000 euros enamorant les seves víctimes

L'«scammer» Albert Cavallé robava a cara descoberta: es feia passar per advocat, cirurgià i empresari per totes les xarxes socials de contactes

Albert Cavallé en un hotel de luxe de Barcelona.
Albert Cavallé en un hotel de luxe de Barcelona. | Cedida

Albert Cavallé és un català de 36 anys de Barcelona que ara està en llibertat provisional després de ser detingut per estafar a més de 50 dones i arribar a fer-se amb un botí de més de 150.000 euros, segons els investigadors dels Mossos. No atracava amb la cara tapada, tot el contrari. S'aprofitava de la seva bonica cara per embadalir a dones que des de xarxes socials de cerca de contactes queien a les seves mans.

Aquest tipus d'estafa fins i tot té nom; «scammer». Homes que es guanyen la confiança de dones que tenen cert poder adquisitiu per enganyar-les i fer-les pensar que tenen o poden tenir una relació sentimental amb l'únic objectiu d'estafar-les. No hi ha un perfil de víctima clar més enllà que tinguin diners. Entre les víctimes d'aquest català hi ha dones de tot tipus; empresàries, directores de màrqueting...

 

Qui és Albert Cavallé?

A internet se'l coneix per multitud de noms: Mike, Kile, Joan... i per altra multitud de professions. Advocat, cirurgià, corredor de borsa... Però cap d'aquests oficis ni noms és real. És un home sense ofici ni benefici que fa anys que només viu d'estafar a dones. No se li coneixen estudis però pel seu tren de vida segur que les estafes que ara s'han fet públiques no són les primeres.

Cavallé en el moment que van arribar dos agents dels Mossos per detenir-lo.
Cavallé en el moment que van arribar dos agents dels Mossos per detenir-lo. | CatalunyaDiari.cat

Com atrapava a les seves víctimes?

Cavallé mutava segons el que buscaven les seves víctimes. Si una dona volia una relació estable, ell també. Si la seva potencial víctima tenia interès a fer-se una operació estètica, ell era metge, o fins i tot el mateix fill del doctor Planes, un reconegut cirurgià plàstic de Barcelona.

Es fotografiava en hotels de luxe i no parava de viatjar, aprofitava els diners que havia estafat a altres víctimes per viure i per donar sensació de poder.

Les dones que coneixia per xarxes de contactes d'internet —els Mossos han trobat perfils d'ells a totes les xarxes possibles— iniciaven el contacte amb ell, anaven intimant i imaginaven relacions estables a llarg termini. I quan les havia aconseguit enamorar era quan començaven els problemes.

Agents dels Mossos durant la detenció de l'home, en un parc de Barcelona.
Agents dels Mossos durant la detenció de l'home, en un parc de Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

 

Com aconseguia els diners de les seves víctimes?

Quan abaixaven la guàrdia, Albert Cavallé s'aprofitava d'elles. Una de les víctimes ha explicat quin era el modus operandi de l'estafador. «Va dir que marxava a Panamà, que hi tenia la seu d'una empresa, i va ser quan em va demanar diners. Primer 2.000 euros. Després 1.000. Després 2.000 euros més», explica.

Hi ha dones a qui ell va arribar a estafar més 40.000 euros tot i que normalment després de les primeres transferències les víctimes aturaven la relació i presentaven denúncia.

Els hi deia que s'havia quedat sense efectiu, que necessitava diners per agafar un vol i que li havien robat la targeta, i d'altres mils d'excuses. Fins i tot, a algunes víctimes els hi havia fet fotografies de les targetes de crèdit i del seu DNI assegurant què era per fer reserves d'hotels però les targetes acabaven plomades. Sempre deia que els hi tornaria els diners, però després tot eren excuses i les dones mai recuperaven els diners.

Quan les dones l'enxampaven, Cavallé canviava d'actitud. L'home afectuós desapareixia i per missatges de mòbil intentava tallar la relació amb les seves víctimes, fins i tot amenaçant-les.

Albert Cavallé pujant en un cotxe dels Mossos, després de ser detingut.
Albert Cavallé pujant en un cotxe dels Mossos, després de ser detingut. | CatalunyaDiari.cat

Hotels, prostitutes i cocaïna, les inversions de l'estafador

Una de les víctimes va poder fer-se amb un dels mòbils que portava l'estafador —en tenia diversos, anava canviant de número cada dos mesos per desaparèixer— i va poder veure com l'home es gastava els diners que robava de les seves víctimes en hotels de luxe, prostitutes i cocaïna. Negociava trobades de sexe amb prostitutes i encarregava compra de drogues, tal com també van poder confirmar els investigadors dels Mossos d'Esquadra.

Ja torna a ser en llibertat

El 27 de març una patrulla dels Mossos d'Esquadra de paisà el va detenir en un parc de Barcelona. S'hi van acostar, el van identificar, li van posar les esposes i el van carregar en un cotxe de la policia catalana. Després de ser posat a disposició del jutge, però, va ser deixat en llibertat un altre cop. Està imputat per diversos delictes d'estafa, Albert Cavallé està lliure, un fet que les seves víctimes no acaben d'entendre.

En converses intervingudes pels Mossos d'Esquadra, Cavallé explicava als seus amics com s'ho feia per enredar a les dones. «Cada cop, pals més fins», assegurava. «És molt fàcil», deia. Diverses d'elles s'han unit en una associació per tal de poder recollir més proves contra ell, poder-li imputar més delictes i aconseguir que el jutge que porta la investigació accepti mesures cautelars com el seu ingrés a presó.

La policia creu també que algunes de les dones estafades per Albert Cavallé no l'han denunciat. La manera com el van conèixer, la poca quantitat de diners que li van donar o fins i tot la vergonya, fa que algunes dones no hagin volgut denunciar-lo.


Comentaris

envia el comentari