URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

L'Hospital Clínic de Barcelona podrà operar a distància gràcies a la tecnologia 5G

Juntament amb la fundació Mobile World Capital han presentat aquest projecte per convertir Barcelona en el líder europeu d'aquesta tecnologia
Els caps de l'Hospital Clínic de Barcelona provant la demo de com seria operar a distància.   | Mobile World Capital

 

L’Hospital Clínic de Barcelona i la fundació Mobile World Capital han presentat aquest dijous, 28 de febrer, un projecte pilot al MWC que incorpora la teleassistència en les operacions quirúrgiques per tal de poder fer-ne a distància i en temps real.

 

Es tracta d’un sistema que es basa en la xarxa 5G i s’integrarà a l’Optimus, el quiròfan més tecnològic que té l’hospital i on ja es fan servir el ‘Big Data’ i la il·luminació intel·ligent, segons publica el diari ‘Ara’.

 

Un projecte que forma part del ‘5GBarcelona’, la candidatura de la capital catalana que ha impulsat la Generalitat per convertir-se en el líder europeu d’aquesta tecnologia.

Un projecte per ser líders europeus

Segons informa el citat mitjà, el sistema registra el que passa dins el quiròfan des de tots els angles i envia en temps real informació del que fan els metges. D’aquesta manera un cirurgià especialista podria guiar un altre company sense haver de ser-hi present.

 

Tanmateix, els especialistes asseguren que es necessita un 5G, ja que, perquè la comunicació entre metges sigui el més immediata possible, cal que la latència de la xarxa— el temps de resposta— sigui molt baixa i això no es pot a aconseguir amb un 4G.

 

A més, i gràcies a la incorporació del 5G, la recepció de les imatges també millorarà, i arribaran amb més qualitat perquè els metges disposin de tota la informació possible.

Operar a 5.000 km de distància

I és que l’objectiu d’aquest sistema és que finalment s’acabi utilitzant en operacions de teleassistència en què els equips es trobin a milers de quilòmetres de distància. No obstant això, el cirurgià cap del servei de cirurgia gastrointestinal del Clínic, Antonio de Lacy, també ha assegurat que això no passarà fins que el 5G estigui totalment implementat.

 

Així doncs, ha urgit el sector de les telecomunicacions perquè el 5G arribi de manera generalitzada a la medicina. «Si una ordre arriba dos segons tard, ja no és vàlida. Tot això ha de poder servir per parlar a 5.000 quilòmetres de distància», ha apuntat.