L'Hospital de Sant Pau fa les primeres 30 operacions d'Espanya per evitar el limfoedema

Aquesta inflamació afecta el sistema limfàtic i la pateixen especialment pacients amb càncer de mama

L'Hospital Sant Pau de Barcelona ha fet les primeres 30 operacions d'Espanya per prevenir l'aparició del limfoedema en els últims cinc anys, ha explicat el director del Servei mancomunat de Cirurgia Plàstica del Sant Pau i Hospital del Mar, Jaume Masià, en la presentació del Barcelona Breast Meeting 2017 i del VI Simposi Mundial de la Cirurgia de Limfoedema. El limfoedema, que és l'acumulació anormal de líquid de teixit tou a causa d'una obstrucció en el sistema limfàtic que afecta especialment pacients amb càncer de mama, és un «problema de salut de primer ordre» que afecta 300 milions de persones al món i un milió a Espanya, ha remarcat Masià. Aquesta patologia crònica afecta especialment dones amb càncer de mama que han patit una cirurgia àmplia de ganglis sentinella, i que, com a conseqüència, s'ha produït una interrupció dels vasos limfàtics de l'aixella, provocant una falta de drenatge i una acumulació de líquid que provoca una gran inflor a l'avantbraç.

Les intervencions preventives pioneres s'han dut a terme en el mateix moment de l'operació de buidatge dels ganglis afectats per un tumor, després d'analitzar el perfil anatòmic del pacient i la seva capacitat de drenatge. L'operació preventiva serà un dels eixos destacats del simposi que reuneix més de 360 experts de 30 països al Sant Pau, si bé també s'abordaran tècniques de tractament reactiu d'aquesta patologia crònica i progressiva, de la qual amb prou feines s'operen el 20% del global de casos a tota Espanya, ha lamentat Masià. El cirurgià ha deplorat que la xifra sigui tan baixa, tenint en compte els avanços aconseguits en deu anys gràcies a una intensificació de la comunitat científica sobre aquesta problemàtica, que ara ha aconseguit tractar potencialment entre el 60%-70% dels casos per reduir en un 70% el volum de la inflor produïda.

Registre de casos

«La gran majoria de les pacients es poden beneficiar d'una millora important, en alguns casos podem restituir o minimitzar-ne l'impacte», ha dit Masià, que ha celebrat els treballs per engegar un registre de casos de limfoedema a Espanya per poder avaluar i fer seguiment d'aquesta problemàtica. El cirurgià ha demanat més recursos per abordar tots els casos potencials de tractament, tenint en compte que «les tècniques de microcirugía han anat perfeccionant-se de manera abismal», i ha estimat en entre un 9% i un 40% les dones que poden desenvolupar limfoedema després d'una cirurgia per càncer de mama.

Masià també ha emfatitzat el dolor i dificultat per fer vida normal que pateixen moltes pacients com a problema secundari del càncer, i aquest dijous retransmetran per primera vegada en directe a Espanya una cirurgia de prevenció del limfoedema simultàniament amb un buidatge de ganglis axil·lars a una pacient amb càncer de mama. Ha insistit en la necessitat de sensibilitzar sobre la problemàtica del limfoedema a Espanya, on ha lamentat que només en un 30% de les extirpacions de pit per càncer es duu a terme cirurgia reconstructiva.

Pròtesi mamària

En el Breast Meeting Cancer també es presentarà un nou tipus de pròtesi mamària amb un 35% menys de pes, que es converteix en adequada per a pacients primes i esportistes. També es revisaran les últimes dades sobre la seguretat dels implants arran dels casos apareguts de limfoma anaplàsic de cèl·lules grans relacionats amb un cert tipus de pròtesi de mama.


Comentaris

envia el comentari