rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Internet, el terreny perfecte per als dolents

Aquest propassat 2017 s'ha notat un important increment de les estafes, el quart any que aquest tipus de delictes augmenten
Un agent dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

 

Els Mossos d’Esquadra han fet públic el resum dels fets delinquencials del 2017 a tot Catalunya, una valoració anual que el cos fa per aportar dades estadístiques sobre els fets policials resolts i denunciats. Aquest 2017, i segons les dades del Departament d’Interior, s’ha notat un important increment de les estafes. És el quart any que aquest tipus delictiu presenta un augment global —un 18,27%— en incrementar-se de 40.370 a 47.732 fets denunciats.

 

Més de la meitat d’estafes, per internet

Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, del global de les estafes de l’any 2017, més del 52% es produeixen en l’àmbit d’internet, majoritàriament per compres fraudulentes, però també «phishing» —suplantació d’identitat de proveïdor— o campanyes de ransomware —virus maliciós instal·lat a l’ordinador de la víctima de forma remota. També, però, s’han detectat estafes de tipus «mailers», generalment a empreses, que reben correus electrònics de suplantació d’identitat d’algun proveïdor en el que se’ls demana realitzar algun pagament pendent en un compte corrent diferent a l’habitual, i les estafes poden ascendir a milers d’euros.

El domicili dels comptes bancaris es troba habitualment a Xina i el registre de pàgines webs o correus electrònics es realitza mitjançant la «deep web» —una xarxa de més complicat control—, el que dificulta la investigació i resolució d’aquests casos. Moltes de les estafes tenen relació amb la compra per internet, un fet que confirma que l’increment d’aquesta tipologia delictiva es deu en gran part a l’augment del comerç online. 

 

Complicats d’enxampar

La resolució de les estafes es situa al 2017 només en un 15,9% del total de fets. L’increment de la modalitat de l’estafa per internet dificulta la identificació de l’autor i la resolució dels fets. Els Mossos d’Esquadra són, tal com han explicat, conscients de la problemàtica amb les estafes en l’àmbit d’Internet i per això dedica esforços per a prevenir aquesta tipologia delictiva. Es difonen consells de seguretat a través de les xarxes socials i també es fan xerrades i presentacions a diferents col·lectius des de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana. Pel que fa al comerç per internet, hi ha moltes plataformes que ofereixen mesures de seguretat i, com també en les compres al carrer, cal fer servir el sentit comú i no creure en les ofertes màgiques.

🎁 Vols guanyar un lot de productes ECO? Participa ara al nostre sorteig!

Comentaris