Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Coche con el distintivo VTC de la Comunidad de Madrid.

Taxis i VTC: diferències i explicació del conflicte

Descobreix com s'obtenen les llicències per als vehicles de turisme amb conductor i com s'ha arribat a la situació de crispació actual

Coche con el distintivo VTC de la Comunidad de Madrid.
El distintiu VTC serveix per identificar aquests vehicles | EFE

 

En què consisteixen les llicències VTC i de quina manera s'obtenen? Per què s'ha produït un conflicte entre el sector del taxi i les empreses VTC com Cabify o Uber? Tot seguit, mirem de resoldre tots aquests dubtes sobre aquesta temàtica tan actual.

  • No et perdis: Uber i Cabify abandonen Barcelona

En què consisteix la llicència VTC?

A grans trets, i tal com ha avançat 'Carácter Urbano', podem definir-la com un permís que dona dret a llogar vehicles com a conductor. Més específicament, VTC són les sigles de vehicles de turisme amb conductor. Tal com examinarem una mica més avall, les empreses de lloguer de vehicles són les encarregades d'obtenir aquesta mena de llicències, per tal de posar a disposició d'algunes empreses com ara Cabify o Uber la seva flota de vehicles.

Així, ni Cabify ni Uber s'encarreguen de la gestió de la concessió d'aquestes llicències ni de la supervisió de l'activitat que duen a terme els conductors d'aquests vehicles. A través de la seva plataforma, només fan que conductors i passatgers entrin en contacte. Els passatgers fan una descàrrega de les aplicacions al mòbil i, a continuació, contracten els serveis dels professionals del transport.

Els VTC i els taxis: principals diferències

El servei que ofereixen els taxistes i els conductors que tenen una llicència VTC a la pràctica és el mateix. No obstant això, hi ha tres aspectes que els distingeixen:

1. La contractació

Els vehicles VTC consten d'un servei de prepagament, cosa que implica que l'usuari ha de pagar el servei de transport per mitjà de l'aplicació i que aleshores se li envia un conductor al lloc on ha contractat el servei. L'aplicació dels taxis també permet contractar un servei d'aquesta manera, però el tret distintiu fonamental entre tots dos és que els passatgers poden aturar els taxis al carrer, mentre estan circulant, i que els taxis a banda tenen parades determinades en alguns punts de la ciutat, com ara les de les estacions de tren o dels aeroports.

La aplicación Uber, un problema para el sector del taxi.
Uber és una aplicació que ha portat problemes al món dels taxis | Xarxes socials

 

2. Les llicències

No està permès que els taxistes obtinguin més de 2 llicències per cada persona. En canvi, en el cas dels VTC, no hi ha límit de llicències. Les companyies que es dediquen al lloguer de cotxes les obtenen i aleshores les ofereixen als serveis com ara Uber o Cabify, que destinen els seus vehicles als serveis que les seves aplicacions ofereixen. Igualment, els preus que tenen les llicències també varien entre tots dos sistemes: en el cas dels taxistes, les llicències tenen un preu més elevat.

3. Els preus

Tot i que els preus dels serveis que ofereixen els taxis són més estables, habitualment tenen un preu més alt  que el que demanen els vehicles VTC. Per exemple, un recorregut d'uns 10 minuts en taxi podria costar 8 euros, i en un vehicle VTC pot tenir un preu d'entre 6-10 euros, en funció de la demanda. Els trajectes en Cabify o Uber són més cars durant les hores de més demanda, que normalment són entre les 8 i les 9 del matí, i entre les 18 i les 19 de la tarda.

De quina manera s'obtenen les llicències VTC?

Diversos professionals del sector del transport tenien aquesta mena de llicències, com ara els conductors i xofers de limusines. Ara bé, amb el sorgiment d'empreses de l'estil de Cabify i d'Uber, hi ha hagut molts professionals i autònoms que no pertanyen al món del transport que també han demanat una llicència VTC. Tal com hem apuntat, les adquireixen les empreses que es dediquen al lloguer de vehicles, per tal d'oferir-les als conductors. Els conductors que vulguin tenir-ne una, però, cal que respectin 3 requisits indispensables:

  • No tenir cap mena d'antecedents de tipus penal.
  • Comptar amb la nacionalitat d'un Estat membre de la Unió Europea  o amb un permís laboral per treballar de conductor.
  • Els vehicles s'han d'ajustar a les especificacions i al màxim d'antiguitat  exigits pels ajuntaments.

Què ha produït el conflicte entre els VTC i els taxis?

Les empreses com Cabify o Uber han fet trontollar el món del taxi, que ha vist com es reduïen els diners que ingressava i ha viscut amb molta angoixa la falta de moviments de les administracions per tal d'enfrontar la nova realitat amb aquestes plataformes, que per oferir els seus serveis es beneficien d'un buit legal. Una altra raó que ha contribuït a la crispació són les diferències de preus pel que fa a les tarifes i llicències.

Movilizaciones de taxistas en Barcelona.
Una de les mobilitzacions que el sector del taxi ha organitzat a Barcelona | EFE

 

A banda d'aquests trets diferencials, una altra de les queixes dels taxistes és que molts dels conductors de vehicles VTC no segueixen les regles de seguretat bàsiques ni van amb el distintiu pertinent. A més, afirmen que els vehicles VTC no s'han de sotmetre a les mateixes inspeccions de tipus tècnic que els taxis.

Per tots aquests motius, durant els darrers mesos els taxistes han estat fent mobilitzacions de manera periòdica per tal de reivindicar que l'administració reguli de manera més severa les llicències dels vehicles VTC i per aconseguir més protecció.

  • Et recomanem: Les millors i pitjors marques de cotxe del mercat