Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Agentes de la Policía Nacional

Els llocs d'Espanya on els terroristes volen atemptar després de l'estat d'alarma

La policia ha preparat un dispositiu especial per garantir la seguretat

Efectius de la Policia Nacional
La policia ha preparat un dispositiu especial per garantir la seguretat | Catalunya Diari

Tot i que la represa de la Lliga de futbol a Espanya  s'ha fet sense públic a les grades, la Direcció General de Policia ha preparat forts dispositius de seguretat  en el marc d'un protocol que preveu, entre altres circumstàncies, el risc d'atemptats terroristes en els estadis, aprofitant la «nova normalitat».

En concret, el document sobre les «pautes i criteris a seguir per part dels membres de la Policia Nacional  en els dispositius per a espectacles esportius a porta tancada» recorda que Espanya segueix en nivell 4 d'alerta antiterrorista i que, «encara que els partits siguin sense públic, hem de mantenir les mesures per vetllar per la seguretat en esdeveniments esportius».

Els nou reptes en els estadis de futbol

Per això se cita la Llei 19/2007 de l'11 de juliol contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport, que no fa distincions sobre si hi ha o no públic a les grades. A més, la policia cita almenys quatre exemples del que s'anomena «nous reptes i amenaces» en el marc de la seguretat en els estadis de futbol.

La primera i la que més preocupa ara mateix és la «intrusió en els estadis amb fins terroristes», que inclou el protocol per als partits a porta tancada. Els camps de futbol no compten ara amb desenes de milers de persones que alenteixen l'accés d'algú que pretengui introduir-se en un estadi, i de fet ,ja hi ha hagut el cas d'un intrús.

Dissabte passat, en el partit que es disputava al camp del  Mallorcaentre el Mallorca i el FC Barcelona, un jove de 17 anys va saltar a la pista de joc i va córrer fins que els vigilants de seguretat i policies nacionals el van atrapar i el van treure de la gespa.

En la seva declaració a comissaria, l'espontani va reconèixer haver amuntegat unes pedres en una de les portes d'entrada per colar-se dins, i després va baixar les escales de la grada i en pocs segons estava corrent cap a Messi  per fer-se una foto amb ell. Ara, aquest exemple posa en alerta la policia sobre el que pot passar amb els terroristes.

Càmeres de vigilància i megafonia

Els estadis de futbol són un dels escenaris preferits dels terroristes, ja que concentren gran aglomeració de gent i atreuen l'atenció mediàtica a tot el món. Ja en el seu moment van ser utilitzats per la banda terrorista ETA per cometre els seus atemptats, i ara els jihadistes els tenen també en la seva llista d'objectius.

En els últims anys, les forces de seguretat han descobert plànols del Santiago Bernabéu en possessió d'alguns dels jihadistes detinguts, i sense anar més lluny, la cèl·lula que va assassinar 16 persones a Barcelona i Cambrils l'agost de 2017 s'havia fixat tant en el Santiago Bernabéu com en l'estadi del Barça, el Camp Nou.

També durant els atemptats que van sacsejar París el 2015 els jihadistes es van aconseguir immolar amb explosius al voltant de l'Estadi de Saint Denis mentre es jugava un amistós entre les seleccions de França i Alemanya, amb el president François Hollande a la llotja.

Ara, aquesta amenaça s'ha convertit en la preocupació número u de la policia, que preveu un dispositiu de seguretat especial amb càmeres de vigilància a les portes i el perímetre exterior per poder detectar incidències i prendre les mesures oportunes. Així mateix, també es prepararà una megafonia exterior per si necessari realitzar comunicacions davant la possible concentració d'aficionats als voltants de camp.