YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L'operatiu Minerva dels Mossos redueix el nombre de patrulles que vigilen el carrer

Es fan vigilàncies de 24 hores davant de seus de partits, d'edificis de l'Estat i seus de l'Administració de Justícia | Els Mossos preveuen una primavera calenta a Catalunya

Minerva és el nom que rep el nou dispositiu de seguretat que han activat els Mossos d'Esquadra per donar seguretat a edificis del govern espanyol a Catalunya, a polítics de partits no independentistes i a edificis del departament de Justícia.

Per ordre de la Prefectura del cos, el dispositiu, que s'ha activat a tot el país, i que complementa l'Àgora, el que es va posar en marxa abans del referèndum de l'1 d'octubre, vol donar protecció a agents polítics i judicials que puguin ser un potencial objectiu d'accions violentes per part de grups independentistes. Fins a la data no s'han reportat incidents violents greus relacionats amb el procés independentista.

Imatge de la línia policial davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona, al carrer Mallorca.
Imatge de la línia policial davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona, al carrer Mallorca. | CatalunyaDiari.cat

Els únics moments de tensió que s'han viscut a Catalunya des de l'1 d'octubre han estat algunes concentracions davant de la Delegació del govern espanyol a Barcelona el cap de setmana que es va detenir a Alemanya el president Puigdemont o els talls de carretera dels ara famosos Comitès en Defensa de la República (CDR).

 

Què és el dispositiu Minerva?

El dispositiu Minerva busca, segons han explicat els comandaments als seus agents, garantir la seguretat i el normal desenvolupament dels esdeveniments a Catalunya davant de possibles escenaris de tensió, extremar mesures de prevenció i reacció per assegurar el normal funcionament de l'activitat ordinària a Catalunya i també poder coordinar tots els efectius del cos de Mossos d'Esquadra davant de possibles eventualitats.

El dispositiu el va presentar el comissari en cap del cos, Ferran López, i va ser anunciat a la premsa pel delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Des de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, el Ministeri de l'Interior és el responsable de la policia de la Generalitat de Catalunya. Des d'aquest dimecres, 4 d'abril, que ja és visible a diversos punts de Catalunya.

Un cotxe dels Mossos de paisà, a l'exterior de la seu de Ciutadans, a Barcelona.
Un cotxe dels Mossos de paisà, a l'exterior de la seu de Ciutadans, a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

Dintre d'aquest dispositiu Minerva també hi ha operatius concrets que obliguen a fer vigilàncies estàtiques —patrulles s'hi instal·len davant— per donar protecció als edificis de l'Administració de la Justícia —dispositiu Toga—, dels edificis del govern espanyol i edificis europeus -dispositiu Estadi-, de les seus dels partits polítics —dispositiu Fórum— i dels actes, manifestacions i concentracions —dispositiu Àtrium.

 

Primavera calenta a la vista

Aquests dispositius es deixen veure amb la presència d'agents uniformats a les portes i accessos d'aquests edificis del govern espanyol o seus de partits polítics i permeten poder reaccionar més fàcilment si hi ha alguna concentració o manifestació no comunicada. El cos preveu que aquesta primavera sigui calenta a Catalunya segons com avancin els esdeveniments al país i els comandaments, ara controlats directament des del Ministeri de l'Interior espanyol, no volen tornar a ser criticats i han decidit que és millor prevenir que curar.

Ara per ara el nivell d'activació està en l'escala baixa però està articulat de tal manera que es pugui anar augmentant el nivell de resposta segons la conflictivitat al carrer. Es preveu l'activació de totes les unitats d'ordre públic del cos, la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), i també poder activar unitats de seguretat ciutadana per fer tasques de control de masses i d'antiavalots.

A Lleida, durant les protestes del 25 de març, agents de tota la regió van ser enviats a defensar la porta de la subdelegació del govern espanyol. Són agents sense formació en ordre públic que són equipats amb escuts i cascs i reforcen la línia policial per evitar, com va ser el cas de Lleida, l'ocupació de la delegació espanyola.

 

Menys patrulles al carrer

Augmentar la vigilància, amb agents 24 hores davant d'edificis crítics, però, comporta que menys efectius estiguin al carrer. Comissionar patrulles a fer vigilàncies estàtiques, i tenint en compte que ho fan les unitats de seguretat ciutadana i que són les que són, implica que hi hagi menys patrulles per donar seguretat a peu de carrer.

Una patrulla dels Mossos davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona.
Una patrulla dels Mossos davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona. | Caralp Mariné

 

No només s'ha decidit protegir edificis de Barcelona ciutat. Minerva s'ha desplegat per tot Catalunya i fora de la capital el nombre d'agents dels Mossos d'Esquadra també és més reduït, i que per tant, destinar una patrulla a fer una vigilància estàtica en punts com les subdelegacions del govern espanyol a Tarragona, Lleida o Girona s'acaba notant molt més.

A Tarragona ciutat, per exemple, tenint en compte les patrulles que fan vigilàncies estàtiques de l'operatiu Minerva, i les que poden tenir altres serveis com per exemple la custòdia de detinguts en seu judicial, poden quedar entre dues o tres patrulles efectives al carrer.

Un fet similar passa també a Lleida i Girona, segons han explicat fonts policials a CatalunyaDiari.cat. A Lleida, per exemple, de les cinc patrulles que hi ha activades en torn de matí i de tarda, dues tenen serveis del dispositiu Minerva, fent que només quedin tres patrulles efectives al carrer.

Un cotxe dels Mossos d'Esquadra davant de la subdelegació espanyola a Lleida.
Un cotxe dels Mossos d'Esquadra davant de la subdelegació espanyola a Lleida. | Laura Biela

 

Tot i que des de fonts del Ministeri de l'Interior s'assegura que l'operatiu no afectarà la seguretat ciutadana i que es poden moure patrulles d'altres llocs si fa falta, des dels sindicats de la policia catalana s'assegura que la baixada d'efectius al carrer «és alarmant», així ho ha detallat a CatalunyaDiari.cat el portaveu d'USPAC, Josep Miquel Milagros. No troben sentit que els Mossos d'Esquadra hagin de donar protecció a uns edificis que no han estat mai atacats i que ja tenen vigilància privada i vigilància per part dels cossos de seguretat estatal com la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Milagros creu que s'hauria de saber qui ha ordenat aquest dispositiu, si és realment una necessitat o ha estat dictat pel subdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i quin és el motiu pel qual s'ha decidit protegir les seus només d'alguns partits.

Per USPAC també es posa en relleu que aquest operatiu s'ha conegut per la premsa i que ningú n'ha explicat els detalls als sindicats alhora que es recorda que encara no s'han pagat ni compensat les hores que els agents van fer amb l'operatiu Àgora (semblant al Minerva per l'1 d'octubre).


Comentaris

envia el comentari