Important cop dels Mossos i la Policia a la màfia armènia amb més de 100 detinguts a tot l'Estat

S'han fet escorcolls en pisos i locals d'una banda dedicada a tot tipus de delictes| A l'àrea metropolitana de Barcelona s'han detingut 30 persones

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han iniciat a primera hora d'aquest dimarts, 26 de juny, un important operatiu arreu de l'Estat contra la màfia armènia. S'han iniciat de manera coordinada gairebé un centenar d'entrades en diversos locals i habitatges de Madrid, Alacant, València i també a Catalunya on els Mossos d'Esquadra han escorcollat fins al migdia pisos a Badalona —on viu el cap de la banda i on el fiscal Anticorrupció, Juan José Rosa, hi ha arribat a les vuit del matí— i a tres carrers de Santa Coloma de Gramenet tot i que també n'hi ha a altres punts de l'àrea metropolitana de Barcelona. La Policia Nacional considera aquesta banda una de les més importants de l'Estat.

Imatge d'un agent dels Mossos d'Esquadra durant l'operatiu d'aquest dimarts
Imatge d'un agent dels Mossos d'Esquadra durant l'operatiu d'aquest dimarts | Guillem RS

Del centenar llarg de detinguts que s'espera d'aquesta operació, coordinada per l'Audiència Nacional i la Fiscalia Anticorrupció, una trentena s'han fet a Catalunya, on s'ha instal·lat l'aparell financer i de blanqueig d'aquesta organització criminal. Alguns d'ells ja han estat arrestats pels Mossos d'Esquadra. L'important desplegament policial dels Mossos d'Esquadra, amb furgonetes d'unitats d'ordre públic de l'ARRO i de la Brigada Mòbil, ja es pot veure als punts on s'estan fent escorcolls i on s'espera que es facin les detencions.

Un d'aquests escorcolls s'ha fet al carrer de Joan Ráfols de Santa Coloma de Gramenet on hi viu una família de persones d'Armènia molt coneguts al barri. A les sis del matí agents antiavalots de la Policia Nacional han assaltat el pis i han retingut a tots els membres de la família, una parella d'uns 50 anys i dos fills, d'uns 20 anys. Sobre la una del migdia els policies han tret a tres detinguts i els han traslladat a la Verneda, on hi ha la comissaria central de la Policia Nacional a Catalunya. La família tenia un cotxe i una furgoneta al carrer, que també han estat inspeccionat pels agents de la Policia i dels Mossos d'Esquadra.

 

Una banda dedicada a tot tipus de delictes

A la banda criminal que s'ha desarticulat avui se l'acusa de robatoris a tot Europa, extorsions, tràfic d'armes, falsedat documental i tràfic de drogues, segons han pogut acreditar les investigacions conjuntes dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional després d'anys darrere de la banda. Una de les ramificacions d'aquesta organització es dedicava a alterar partits de tenis per guanyar diners amb les apostes i d'altres s'havien especialitzat amb el tràfic de drogues i de tabac.

Un vehicle de la Policia Nacional davant d'uns dels domicilis escorcollats aquest matí
Un vehicle de la Policia Nacional davant d'uns dels domicilis escorcollats aquest matí | Guillem RS

 

Les investigacions contra aquesta macroorganització criminal va arrencar, segons el diari El País, amb l'assassinat el gener de l'any 2016 a Terrassa d'un home que era el cap d'una màfia d'origen georgià que s'havia instal·lat a Catalunya. Després de molts mesos d'investigacions, estirant el fil de les escoltes telefòniques que s'havien fet per investigar l'assassinat, s'ha pogut anar desmuntat aquesta organització mafiosa que avui Mossos i Policia Nacional volen desarticular.

Simultàniament, el jutjat ha emès cinc ordres internacionals de detenció i ordenat el bloqueig de nombrosos comptes corrents i l'embargament de béns mobles i immobles, tal com ha informat els Mossos d'Esquadra. Els integrants d'aquesta organització criminal armènia es dividien en dues grans faccions enfrontades entre elles i liderades cadascuna per un Vor v Zakone —lladres en llei, tal com es coneixen els caps d'aquestes bandes—, els quals s'erigien com a caps d'altres Vor establerts en diferents demarcacions espanyoles i en països estrangers. Aquests Vor, juntament amb els seus homes de confiança, dirigien amb mà de ferro a una multitud de membres dedicats a diferents activitats delictives.

L'operatiu d'avui és conjunt entre Mossos i la Policia Nacional arreu de l'Estat.
L'operatiu d'avui és conjunt entre Mossos i la Policia Nacional arreu de l'Estat. | CatalunyaDiari.cat

Obschak, caixa comuna de l'organització criminal

Part dels beneficis obtinguts per aquests clans criminals eren aportats en forma de donació o impost a una caixa comuna, denominada obschak. Els caps mafiosos ordenaven agredir els qui no volguessin contribuir amb l'esmentada obschak, i, fins i tot, van arribar a ordenar la mort de dos integrants, acció que els investigadors van frustrar després de confiscar l'arma de foc que anava dirigida per cometre els fets.

La xarxa criminal comptava amb la col·laboració d'altres líders criminals assentats en diferents països d'Europa, els qui al seu torn també rebien el seu benefici econòmic. Per a dur a terme aquest flux de capital il·lícit, els membres de l'organització amb càrrecs intermedis o superiors, utilitzaven a integrants de menor rang per rebre i enviar els diners a través d'empreses especialitzades o fer lliurament en mà als grans capdavanters. Al mateix temps, els diferents Vor gestionaven el capital il·lícit amb la finalitat de realitzar inversions patrimonials o compres de material subhastat per vendre-ho a l'estranger i així blanquejar els beneficis.


Comentaris

envia el comentari