rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

PREVISIÓ

Sant Jordi amb el paraigües a la mà, però no plourà tot el dia

Macrooperació contra la corrupció per adjudicacions públiques irregulars en diversos ajuntaments a Catalunya

La Policia Nacional investiga si tècnics van intervenir amb els responsables de l'empresa investigada per col·locar l'anomenat «punt vermell» de manera irregular
Imatge de l'exterior de Aplicaciones Gespol, a la zona de la Maquinista de Barcelona. | CatalunyaRàdio

 

Més de 40 d’Ajuntaments, alguns d’ells a Catalunya, s’han vist afectats per una trama de corrupció que falsejava adjudicacions a empreses per gestionar la ordenació del trànsit —radars en semàfors. Ja s’han produït diverses detencions i escorcolls per ordre d'un jutjat de Badalona, tant en consistoris com en domicilis particulars arreu de l'Estat.

 

Es tracta d’una macrooperació policial de la UDEF —Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional—, que també afecta les comunitats de Madrid i Castella i Lleó. Segons fonts properes a la investigació, els detinguts s’emportaven comissions per adjudicacions a l'empresa Aplicaciones Gespol, filial del grup Sacyr. L'empresa es dedica a la instal·lació de productes d'ordenació del trànsit, com radars en semàfors.

Escorcolls a Lleida, Mollet i Tiana

A Catalunya, s’estan produint escorcolls als ajuntaments de Lleida, Mollet del Vallès i Tiana, així com a la seu de Gespol de Barcelona, situada a la zona de La Maquinista. Aquest darrer punt seria l'epicentre de la macrooperació a tot el territori estatal.

 

Aquesta empresa, segons Anticorrupció, «hauria obtingut l'adjudicació de diversos contractes administratius vinculats principalment a la gestió policial en l'àmbit local». Fonts de la investigació han informat a primera hora d'aquest dimarts que la investigació, en la qual participen 580 agents de la UDEF, se centra en els contractes presumptament irregulars d'aplicacions per millorar el trànsit amb aplicacions, per exemple, amb semàfors i amb altres elements urbans.

 

Aquest mateix Jutjat ha ordenat pràctiques de requeriments de documentació amb presència policial a altres municipis catalans com Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar i Rubí, entre d’altres llocs de la resta de l’Estat.

 

Cinc detinguts a Catalunya

La Policia Nacional ha detingut el cap de la Policia Local de Tiana, el cap de noves tecnologies de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, un caporal de la Guàrdia Urbana de Lleida i dos tècnics de l’empresa Gespol de Barcelona.

Comissions a canvi de col·locar el «punt vermell»

La Policia Nacional investiga si alguns caps de Policies Locals i tècnics informàtics van intervenir amb els responsables de Gespol per contractar els serveis de l'empresa i col·locar l'anomenat «punt vermell» a canvi de comissions. Aquest sistema de punt vermell consisteix en la implantació d'un dispositiu al semàfor que detecta, de forma automàtica, quan un conductor excedeix la velocitat o se salta el semàfor en vermell.

 

Es calcula que el cost de l'activitat fraudulenta és de diversos milions d’euros, tot i que de moment no hi ha una xifra exacta. Els detinguts estan acusats d’un delicte de prevaricació, malversació, falsificació, suborn i delictes contra l’administració pública. Fa dos anys que la Policia Nacional investiga el cas a Catalunya, tot i que s'hauria descobert una trama corrupta en tot el territori espanyol.

 

A la resta d'Espanya, es preveuen actuacions a Madrid, Oviedo i León, en municipis on la majoria d'alcaldes son del Partit Popular. No obstant això, aquesta trama també afecta alcaldes d'altres formacions com Ciutadans o el PSOE.