Un maltractador lamenta davant la policia basca no haver degollat a la seva dona

L'acusat va ser detingut després d'un episodi de maltractaments i a comissaria va amenaçar els agents assegurant que si no posaven les mesures per evitar «demà mateix li tallo el coll»

«Jo no he comès cap error, en tot cas, l'error és no haver-li tallat el cap a la meva dona», és l'advertència que un arrestat per violència masclista, condemnat ara a tres anys i cinc mesos de presó, va fer als calabossos a l'Ertzaintza després de ser detingut per intentar agredir la seva companya.

 

Segons la sentència del cas, els fets van passar la nit del 8 de novembre de 2016, al domicili familiar d'Irun (Guipúscoa), quan el processat va començar a «humiliar i acovardir» a la seva parella amb expressions despectives, alhora que amenaçava de matar-la i «tallar-li el coll».

En un intent de posar fi a aquesta situació, la perjudicada «es va refugiar a la seva habitació», encara que l'home «no va deposar la seva actitud» i «va començar a colpejar violentament la porta» del dormitori «fins a aconseguir desencaixar del marc».

 

Una patrulla de l'Ertzaintza va acudir llavors al domicili, va detenir el processat i el va traslladar a la comissaria, on, un cop als calabossos, va prosseguir amb el seu comportament que feia por. «Jo no he comès cap error. En tot cas, l'error és no haver-li tallat el cap a la meva dona. Si em posen a disposició judicial, demà mateix la mataré, si no posen totes les mesures per evitar-ho», va advertir l'home als agents que el custodiaven.

 

Poc després, quan els ertzaines anaven a prendre-li declaració, l'inculpat, «amb seriosa intenció intimidant», els va dir: «No vull declarar, no necessito advocat, vosaltres sentenciareu a mort a la meva dona». Aquesta situació va motivar que aquest mateix dia es dictés una ordre de protecció a favor de la víctima que prohibia l'home residir al domicili familiar, així com aproximar-se o comunicar-se amb ella.

 

Tot i això, res més ser posat en llibertat provisional i quan encara es trobava a la sala multi usos del jutjat, l'inculpat va afirmar que, en el moment en què li traguessin els grillons i pogués sortir d'aquestes dependències, pensava «tallar el coll» a la seva companya. «De la presó sortiré, però d'on anirà ella no; el segon error del jutge ha estat no enviar-me a la presó», va afirmar l'acusat.

 

La resolució judicial aclareix que a més d'aquest episodi concret de violència masclista, la dona va ser víctima «de violència psicològica de manera habitual» durant els set anys de relació que havia mantingut amb l'inculpat, qui l'havia «sotmès» d'aquesta manera «amb ànim de trencar la seva tranquil·litat, creant un clima d'angoixa i por pel seu tracte violent»,«sotmetent-la a la seva voluntat i menyspreant-la assíduament» amb diferents insults i amenaces de mort.

 

Durant el judici per aquests fets, l'encausat es va mostrar conforme amb la pena que va sol·licitar per a ell la Fiscalia, de manera que ara ha estat condemnat a penes que sumen tres anys i cinc mesos de presó i 36 dies de treballs en benefici de la comunitat com a responsable d'un delicte de maltractament habitual, un altre de maltractament no habitual, un delicte lleu de vexacions injustes i un delicte continuat d'amenaces.

Comentaris