Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Francisco Manuel Navarro, el biòleg canari mort al naufragi del Villa de Pitanxo

Manuel, el jove de 33 anys que ha mort en un naufragi complint el seu somni

El mar era la gran passió d'aquest biòleg canari, que estava molt il·lusionat amb el viatge

Francisco Manuel Navarro, un biòleg canari de 33 anys, era un apassionat del mar i tenia una feina que li encantava. Malauradament, el seu nom ha aparegut a la llista de víctimes mortals del naufragi del Villa de Pitanxo. El jove viatjava a bord d'aquest pesquer com a observador de l'Institut Espanyol d'Oceanografia.

El vaixell es va enfonsar en qüestió de minuts aquest dimarts a la matinada, mentre treballava en aigües de l'Atlàntic. El naufragi es va produir molt ràpidament, i els tripulants no van tenir temps de posar-se l'armilla antitèrmica. Per això la gran majoria han mort o desaparegut per sempre.

Dels 24 tripulants només hi ha tres supervivents, i s'han recuperat els cossos de nou persones. Les autoritats han suspès definitivament la cerca dels desapareguts, els quals donen per morts. Entre ells hi ha aquest jove canari, que ha mort fent el que més li agradava.

Un apassionat del mar

“Era un apassionat de la biologia marina. Li encantava el mar, i precisament és allà on ha perdut la vida», lamenta el seu amic Manuel Ramón Santana. El canari va sortir de Vigo el 26 de gener a bord del pesquer gallec cap a Terranova. I l'embarcació es va enfonsar aquest dimarts, fet que s'ha emportat la vida de 21 tripulants.

Fotomuntatge de Francisco Manuel Navarro i el Villa de Pitanxo
Francisco Manuel no és entre els supervivents | Catalunya Diari

Entre les víctimes mortals hi ha aquest jove canari, la funció del qual era portar el control de les captures i del calador on feien feina. El noi era feliç al mar, i per això de tant en tant s'enrolava en aquest tipus de viatges. I és que, com ell, molts biòlegs fan aquesta tasca a bord de vaixells frigorífics durant mesos.

Ell mateix havia estat en altres pesques que sortien de Tenerife, i aquesta vegada ho va fer amb el Villa de Pitanxo, que salpava des de Marín (Pontevedra). «Surto a la mar aquesta setmana. Una abraçada molt forta. La foto és des de la teva terra» va escriure a un amic seu gallec abans de marxar. Al moment del naufragi, la nau es trobava en aigües de l'Organització de Pesqueries de l'Atlàntic Nord (NAFO).

Vital i molt treballador

Francisco Manuel Navarro era veí del popular barri grancanari de Lomo Apolinario i havia estudiat biologia al campus de La Laguna, a Tenerife. Es va pagar els estudis amb el sou que guanyava treballant de cambrer en un bar de la ciutat. Els veïns han donat el condol a la família i els han mostrat suport.

Era un noi molt vital i no parava mai quiet. Estava estudiant anglès a l'Escola Oficial d'Idiomes per a perfeccionar la llengua i ampliar l'horitzó professional a l'estranger. Compaginava la feina de biòleg amb la de cambrer al bar del seu pare, el Bar Rodríguez, on sempre donava un cop de mà.

Francisco Manuel Navarro banyant-se a la platja
El mar era la gran passió de Francisco Manuel | Cedida

«Un jove molt senzill i ple de vida». Així el defineixen les persones que el van conèixer. Els seus pares regenten el Bar Rodríguez a Las Palmas de Gran Canària, així que són una família molt coneguda al municipi. Ara estan devastats per la pèrdua del seu fill.

La tragèdia del Villa de Pitanxo

El naufragi del Villa de Pitanxo és una de les tragèdies més grans de la història de la navegació gallega, ja que la majoria dels morts no superaven els 50 anys. Molts eren estrangers que havien vingut a Espanya per a guanyar-se la vida al mar. Entre els tripulants hi havia 16 espanyols.

De mica en mica, es van coneixent les històries que s'amaguen darrere dels noms de les víctimes, com la de Manuel Navarro. O la de Ricardo Arias García, que l'any 2000 va sobreviure a un naufragi i aquesta vegada no ho ha aconseguit. O la de Juan Antonio Cordero, que es va embarcar al seu últim viatge abans de jubilar-se.

En altres, el destí sembla que s'ha acarnissat amb ells. És el cas de Miguel Lumbres, que no havia de ser a l'embarcació però li van trucar a últim moment perquè un mariner era baixa per covid. L'espanyol més jove entre les víctimes és Raúl, un noi de 24 anys que estava de pràctiques.