Fotomuntatge d'un jardí i una ambulància.

Martino, el nen de 5 anys mort en una festa d'aniversari a Almeria

Va morir ofegat a la piscina d'un mas a Aguamarga, Níjar (Almeria)

Dol a la localitat almerienca de Carboneras per la mort de Martino, un nen de 5 anys veí del poble. El petit va morir ofegat dilluns a la piscina d'un mas a Aguamarga, a Níjar. Estava participant en una festa d'aniversari amb altres nens quan va passar la tragèdia.

El 112 va rebre una trucada d'auxili a les 16.50 hores, ja que havien trobat un menor flotant a la piscina. Immediatament es va mobilitzar un operatiu amb agents de la Guàrdia Civil, Protecció Civil i els serveis sanitaris. Un helicòpter es va desplaçar fins al lloc dels fets.

Tristament, les maniobres de reanimació no van funcionar i només van poder certificar la mort del menor. Martino era fill d'un matrimoni argentí resident a Carboneras des de fa anys. La policia judicial duu a terme ara una investigació, encara que tot apunta a un fet accidental.

Consternació a la localitat

La tragèdia ha caigut aquest dilluns sobre la població de Carboneras, on resideixen els pares de Martino. L'ajuntament de la localitat ha traslladat els seus condols per la pèrdua del menor. Especialment als seus pares, Emiliano Ballesteros i María Sol Cora Díaz, que viuen hores nefastes.

Foto de l'Ajuntament de Carboneras, a Almeria.
Banderes a mitja asta a l'Ajuntament de Carboneras. | Ajuntament de Carboneras
 

«Transmetem el nostre condol a les famílies, amics i familiars de la parella i tot el nostre suport per afrontar aquests durs moments», assenyala el comunicat. La institució s'ha posat a la disposició de la família i les banderes de l'ajuntament onegen a mig pal en senyal de dol i respecte.

▶️ Vídeo del dia

«Tot Carboneras plora per aquesta gran pèrdua», ha afirmat l'alcalde, que ha recordat que la família de Martino és «molt estimada al poble». Això s'ha notat en la tristesa compartida entre els veïns, especialment entre els pares i mares que tenen fills de la mateixa edat.

Alumne d'una escola de Carboneras

Martino era alumne de l'escola Simón Fuentes de Carboneras, on durant les últimes hores regna una profunda consternació. Els pares i mares han impulsat una recaptació de fons per a la família del nen mort. L'objectiu és «sufragar les despeses que se'ls presentin».

«Convidem tothom a col·laborar, perquè puguin estar acompanyats dels seus familiars argentins i que es faci més suportable la situació». És la crida que han fet des de l'AMPA, que ha posat un compte a disposició per a donacions i han repartit guardioles en diferents punts i comerços.

La tragèdia ha colpejat aquesta localitat almerienca de set mil habitants i ha despertat la solidaritat de tots els veïns. Ni els més grans recorden una desgràcia similar al poble. La mort de Martino suposa un cop dur per a tothom en ple inici del curs escolar.

Estiu negre a Espanya

Aquesta tragèdia té lloc a l'estiu amb més morts per ofegament dels últims anys. La majoria dels morts són menors que s'han ofegat per una distracció de les persones a càrrec. A mitjans d'agost ja hi havia 264 víctimes, superant totes les de l'any passat.

Aquest augment s'explica per la fi de les restriccions i l'augment de les temperatures. Però també hi influeixen altres factors, com la manca de prevenció. Per això, cal fer pedagogia sobre les normes bàsiques de prevenció, sobretot quan hi ha menors a prop.

Imatge dels peus d'un nen nedant a una piscina
Cal fer una vigilància activa als menors. | Canva
 

La dada més esgarrifosa és que la majoria de les morts per ofegament es podrien haver evitat. Quan els menors són a prop de l'aigua, cal fer una vigilància activa, ja que qualsevol badada pot resultar fatal. Especialment en recintes privats on no hi ha socorristes.