'Crims' recorda la «mataiaies», l'assassina en sèrie d'ancianes a Barcelona

Els fets van tenir lloc l'estiu de 2006 i van commocionar la ciutat comtal

Remedios Sánchez, la «mataiaies», assassina en sèrie d'àvies a Barcelona.
Remedios Sánchez va atacar un total de vuit àvies, de les quals en va matar tres. | TV3

Aquest dilluns, 9 de març, un nou episodi de 'Crims', a TV3, tornava a repassar un altre dels capítols més foscos de la vida criminal a Catalunya. En aquest cas, el programa feia un repàs a les actuacions d'una assassina en sèrie a la ciutat de Barcelona l'estiu de l'any 2006. Es tractava de Remedios Sánchez, que popularment es va conèixer com a «mataiaies»: en menys d'un mes, va atacar i robar vuit àvies a diversos barris de la ciutat, de les quals en va matar tres.

Una increïble força a les mans

Els fets van tenir lloc, doncs, entre els mesos de juny i juliol de 2006, quan Remedios Sánchez va començar les seves actuacions, que responien a patrons similars: amb la seva «dolçor» —característica en què coincidien totes les víctimes—, es guanyava la confiança de les ancianes. Després, amb alguna excusa, accedia als seus domicilis, s'assegurava que estessin soles i les intentava escanyar amb una tovallola al coll.

Les ancianes, lògicament vulnerables, perdien ràpidament el coneixement i, en els casos més extrems —tres— morien. Llavors, Remedios Sánchez se n'enduia les joies, objectes de valor i diners en metàl·lic que trobava a l'interior dels seus habitatges. Uns atacs amb tanta força que sorprenien del tot les víctimes: no esperaven de cap manera que una dona, i a més amb tan bon caràcter, fos capaç de dur-los a terme.

Els Mossos, de corcoll

Durant les setmanes que va durar l'episodi criminal de Remedios Sánchez, la por es va apoderar de Barcelona i, especialment, de les dones grans que vivien soles, objectiu de la «mataiaies». Els Mossos, acabats de desplegar a la ciutat i amb la direcció de la Divisió d'Investigació Criminal a la ciutat a les mans de Josep Lluís Trapero, van anar de corcoll durant tota la investigació perquè amb prou feines van tenir pistes de qui era l'autora dels fets fins als darrers dies de tot el procés.

Va ser clau la difusió d'un retrat robot a través dels mitjans de comunicació que va permetre identificar Remedios Sánchez, la cuinera d'un bar gallec de la ciutat, molt proper a una caserna de Policia Nacional. Tot i la seva aparença «normal», era ludòpata i s'acabava de divorciar a causa de la seva addicció. Els Mossos —de fet, el mateix Trapero— la van detenir mentre jugava en una màquina escurabutxaques en un saló recreatiu i va ser condemnada a 144 anys i set mesos de presó.


Comentaris

envia el comentari