Mercadona alerta d'una nova estafa que fa ús de la marca per robar dades de clients

S'utiliza la imatge de l'empresa de manera fraudulenta oferint al client un cupó regal fals de 100 euros per respondre una enquesta

mercadona
Cadenes de supermercats com Mercadona no fan promocions d'aquest tipus i publiquen les ofertes sempre en canals oficials  | Cedida

Mercadona torna a ser víctima d'un frau. La cadena de supermercats es veu implicada en una nova estafa que utilitza la seva imatge a través de xarxes socials per a robar les dades dels seus clients. Ha estat la mateixa companyia qui ha volgut alertar els ciutadans del perill d'aquestes publicacions. 

Els estafadors han fet circular una enquesta, aparentment sota el nom de Mercadona, en la qual prometen regalar un cupó de 100 euros en efectiu només per a completar-la. Un cas més de la tècnica cada vegada més comuna del 'phishing', l'estratègia que suplanta identitats de conegudes empreses per estafar els usuaris i consumidors dels seus productes i serveis. Anuncis, ofertes i premis per correu electrònic o a les xarxes socials, aparentment oficials, que són només 'ganxos' dels estafadors.

Roben dades personals i bancàries

L'objectiu dels estafadors no és altre que robar les dades dels clients de Mercadona i ho aconsegueixen si aquests cliquen sobre l'enquesta i omplen el formulari de dades per a rebre els 100 euros de regal. Diners que, malauradament, no arribaran mai a veure. En canvi, les dades dels usuaris passen en mans dels estafadors cibernautes, no només les personals, sinó també claus i contrasenyes bancàries amb les quals podrien fer pagaments per Internet.

mercadona
Imatge de l'enquesta fraudulenta que fa ús del nom de Mercadona  | Cedida

 

No és la primera vegada que la marca de Mercadona serveix als estafadors per robar dades als seus clients. Uns mesos enrere apareixia un engany molt similar, que prometia un premi amb motiu de la celebració de l'aniversari de la cadena de supermercats. Els usuaris havien de respondre també una enquesta i completar els buits amb totes les seves dades personals.

Enganys que no has de creure't

Malauradament, les enquestes en xarxes socials i correus electrònics no són l'única estratègia que utilitzen els estafadors sota la imatge de Mercadona. També difonen per Whatsapp anuncis d'un premi de fins a 500 euros en vals de compra, simplement per celebrar que la cadena de supermercats ha estat votada com la millor del país. 

«Anem a celebrar-ho! Aquest any, Mercadona ha estat votat com el millor supermercat d'Espanya i volem recompensar els nostres millors clients. Ens complau anunciar que has estat seleccionat com un dels trenta clients que rebran un regal especial de part nostra. Guanya un fantàstic val de compra de 500 euros», diu el missatge enganyós. 

vales mercadona
Imagen del text difós per Whatsapp que també és part de l'estafa | Cedida

 

Cal tenir en compte que les grans cadenes de supermercats com Mercadona no llencen cap promoció d'aquestes característiques. L'empresa sempre utilitza la seva web oficial, www.mercadona.es, i els seus perfils oficials a les xarxes socials, per anunciar nous productes i ofertes. Els webs i plataformes que utilitzen els estafadors però, solen tenir una aparença molt similar a les reals, pel que cal ser previngut i comparar-los.


Comentaris

envia el comentari