Imatge d'una de les barreres que preten aturar l'avanç dels hidrocarburs vessats al Canal de Seròs.

Urgent: Més de 25 pobles de Catalunya es queden sense aigua potable per un error

S'han vessat hidrocarburs al Canal de Seròs, que afecten el Segrià i les Garrigues | Mentre es fan tasques de retirada i control del vessament, l'ACA i els Agents Rurals n'inspeccionen l'origen

Un abocament d'hidrocarbur al canal de Seròs ha deixat més de vint-i-cinc pobles sense aigua de boca a l'entorn del pantà d'Utxesa i de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues. El vessament va tenir lloc diumenge, i els Agents Rurals van rebre l'avís a les deu del matí després de detectar-se la presència d'hidrocarburs a la zona del parc de la Mitjana de Lleida.

Després de rebre l'avís pels volts de les deu del matí de diumenge, els Agents Rurals van informar del vessament a Endesa, companyia s'encarrega de gestionar les comportes del canal de Seròs. Tot seguit es va obrir una investigació i es va activar la unitat inspectora de guàrdia.

L'ACA i els Agents Rurals investiguen: s'apunta al riu Canals

Inicialment, la unitat es va desplaçar a l'inici del canal i aigües amunt, junt amb els Agents Rurals, per intentar esbrinar el focus de l'episodi, i es van dirigir al polígon industrial del Segre. Aquest dilluns, tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els Agents Rurals inspeccionen en aquest punt per trobar l'origen del vessament. A Utxesa s'ha començat a treballar per extraure els olis retinguts aigües amunt de les barreres.

Segons l'ACA, tot apunta que l'abocament hauria tingut lloc al riu Els Canals, aigües amunt del parc de la Mitjana de Lleida, des d'on els hidrocarburs haurien arribat fins al canal de Seròs i al pantà d'Utxesa.

Aquest dilluns encara no es pot consumir aigua a 25 pobles

Una vegada es va saber que hi havia afectació, es va avisar, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), als municipis des de Lleida fins al pantà d'Utxesa –Lleida, Albatàrrec, Sudanell, Montoliu de Lleida, Torres de Segre i Sunyer–. S'alertava els municipis d'una possible afecció de l'aigua de boca.

També es van avisar altres captacions del pantà, com són la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues i al Pantà d'Utxesa (Endesa). En total més de vint-i-cinc pobles aquest dilluns encara no poden fer ús de l'aigua de boca per precaució.

Endesa ha emprès accions preventives i correctives

Endesa, afectada pel vessament, va informar diumenge que deixaria anar menys aigua de l'embassament de Camarasa, a la Noguera, i que no captaria aigua cap al canal de Seròs per evitar que la contaminació s'estengués. Així mateix, també es va aturar la producció de la central que deriva aigua cap al Segre.

En aquest sentit, atès que l'abocament afecta el pantà d'Utxesa, es va decidir posar barreres en un punt intermedi. En concret, s'han col·locat en un pont de només 45 metres, per evitar que la contaminació afecti aigües avall, que és on es troben les dues captacions del pantà.

Es col·locaran més barreres per aturar la circulació dels hidrocarburs i avui es començaran a retirar manualment

D'altra banda, el mateix diumenge personal de la companyia va col·locar barreres absorbents en dos punts: a l'entrada del pantà i al tram mig del mateix. Hi van col·laborar el CECAT, els Agents Rurals, els Bombers i la Mancomunitat d'abastament. L'ACA, d'altra banda, ha començat a extreure els olis que han quedat retinguts aigües amunt de les barreres aquest mateix dilluns. De fet, es preveu reforçar el dispositiu amb una segona barrera a cada lloc on n'hi ha d'instal·lades.

I és que la inspecció que s'ha fet a primera hora al lloc dels fets ha determinat que la primera barrera no atura el vessament perquè l'aigua baixa amb molta força. Precisament, aquest diumenge al vespre va baixar una nova glopada d'hidrocarburs. Això no obstant, es deixarà instal·lada preventivament.

A la segona barrera s'hi està acumulant olis i hi ha un camió cisterna que extreu la part superficial dels olis retinguts. D'altra banda, els inspectors de l'ACA, juntament amb els Agents Rurals, investiguen el possible origen del vessament amb un dron per poder veure les parts més inaccessibles del canal.


Així mateix, des de l'ACA ja es va informar diumenge al Departament d'Acció Climàtica, la delegació del Govern i a la CHE de l'incident i les mesures que s'estan adoptant per restituir la qualitat del medi. Aquest dilluns el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha visitat la zona afectada i ha assegurat que la situació està «controlada» després que els Bombers, els Agents Rurals i l'ACA hagin aconseguit contenir el vessament, a l'espera que finalitzin les tasques d'absorció per recuperar l'aigua de boca als municipis afectats.