Més de 2.000 persones evacuades per un incendi forestal a Huelva

La Delegació del Govern de la Junta a Huelva ha activat a les 22.15 hores d'aquest dissabte el nivell 1 del Pla d'Emergències per Incendis Forestals

L'operatiu d'emergència ha autoritzat aquest diumenge el retorn d'algunes de les persones desallotjades durant la matinada per l'incendi forestal declarat aquest dissabte entre Moguer i Mazagón (Huelva). En concret, s'ha autoritzat el retorn de les persones desallotjades de l'Hotel Solvasa i de les cases de la zona coneguda com a Bonares a Mazagón que van ser desallotjades pel foc. Cal recordar que, en total, més de 2.100 persones han estat desallotjades a la matinada per aquest foc, contra el qual, a més de mitjans del Dispositiu per a la Prevenció i Extinció d'Incendis Forestals d'Andalusia (Infoca), s'han sumat efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), tal com explica RTVE.

 

Segons informava el servei d'Emergències 112 Andalusia, adscrit a la Conselleria de Justícia i Interior de la Junta, la direcció del Pla Infoca va ordenar el desallotjament del Càmping Doñana i de l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial del Ministeri de l'Interior (INTA) a la base de la Arenosilla, evacuacions que es van sumar a la matinada a les disposades des de les 00.32 hores per l'operatiu a Mazagón i entre les quals hi ha el poblat forestal, el Càmping Costa de la Barca, al parador, així com unes cases properes a aquest últim on s'han vist afectades pel foc dos habitatges i l'hotel Solvasa. El gruix de les persones desallotjades pel dispositiu van ser traslladades als pavellons esportius de Mazagón i Moguer. En el primer es trobaven un total de 800 persones. No obstant això, els evacuats del càmping Doñana s'han derivat a Matalascañas. Per pròpia iniciativa es van desallotjar cases de Mazagón i un centre de rehabilitació de drogodependents, els residents van ser traslladats a instal·lacions de l'Ajuntament d'Almonte a El Rocío.

El delegat del Govern de la Junta a la província, Francisco José Romero Rico sol·licitava, minuts abans de les 3.00 hores, la incorporació de la Unitat Militar d'Emergències (UME) per ajudar en la lluita contra el foc. La UME s'ha desplaçat al lloc amb 57 efectius i vuit vehicles d'extinció. Infoca, per la seva banda, ha mobilitzat a la zona a 68 bombers forestals, sis agents de Medi Ambient, set autobombes, una nodrissa, a més de la Unitat Mèdica d'Incendis Forestals (UMIF) i la Unitat Mòbil de Meteorologia i Transmissions (UMMT) , així com ha incorporat al matí d'aquest diumenge a onze mitjans aeris. El Consorci Provincial de Bombers de Huelva ha desplaçat també al lloc 28 efectius i nou vehicles d'extinció; mentre que l'Ajuntament de la capital de Huelva ha enviat huit especialistes i dos vehicles.

Algunes persones desallotjades ja han pogut tornar a les seves cases. | CatalunyaDiari.cat

A més, com a conseqüència de l'incendi han quedat tallades al trànsit l'A-494, que uneix Mazagón a Matalascañas, entre els quilòmetres 24 al 52, així com la HU-3110 del quilòmetre 0 al 7 i el Camí de les Peñuelas. El Centre de Coordinació d'Emergències començava a rebre els primers avisos de particulars alertant del foc cap a les 21.00 hores. En total, els especialistes del 112 han atès fins a 740 trucades de veïns de la zona sol·licitant assistència i / o informació sobre la situació.

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, està «seguint amb preocupació» l'incendi forestal i es desplaçarà aquest diumenge al Lloc de Comandament Avançat ubicat al polígon industrial de la població de Huelva de Mazagón per supervisar les tasques contra l'incendi, pel qual també a la zona s'han traslladat els consellers de Medi Ambient i Ordenació del Territori, José Fiscal, i de Justícia i Interior, Rosa Aguilar. El titular de Medi Ambient, a més, ha assenyalat en declaracions a Canal Sur Ràdio que «tot apunta que la mà de l'home està darrere» d'aquest incendi.


Comentaris

envia el comentari