Més de 4.300 persones van desaparèixer a Catalunya durant el 2016

Pràcticament tots els casos s'han resolt i només hi ha cinc casos que segueixen amb la investigació oberta

Policia i bombers han reprès avui la recerca de Caroline del Valle, desapareguda l'any 2015 a Sabadell. | Mossos d'Esquadra

4.369 és el nombre de persones que van desaparèixer durant 2016 a Catalunya, gairebé dotze persones cada dia de mitjana. De tots aquests casos, sobta que només cinc segueixin amb la investigació oberta i que la resta —un 99,9%— es trobin resolts, és a dir, que s'ha trobat la persona viva o morta. Però aquest percentatge tan alt és habitual. Si tenim en compte les dades sobre els desapareguts a Catalunya compreses entre l'1 de novembre de 2011 i el 31 de desembre de 2016, la xifra total és de 39.126 desapareguts i la resolució dels casos és del 99%, molt similar a la del darrer any. De les desaparicions denunciades durant aquest període, només 28 investigacions que segueixen en curs. La Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra (UCPD) és qui s'encarrega de supervisar les denúncies de desaparicions i coordina la investigació i el seguiment d'aquests casos.

  

  

Cristina Bergua, desapareguda el 9 de març de 1997 amb només 16 anys. | Cedida

 

Aquest dijous, 9 de març, precisament es commemora el Dia dels Desapareguts Sense Causa Aparent, que se celebra des del 2010 coincidint amb el dia que es va produir una de les desaparicions sense resoldre més conegudes a casa nostra. El 9 de març de 1997 la jove Cristina Bergua, de només 16 anys, no va tornar a casa els seus pares a Cornellà de Llobregat i avui dia encara no se sap què va passar. Els cartells amb rostre de la jove van omplir el municipi i les zones properes, però tot i l'exhaustiva recerca policial, acompanyada paral·lelament d'una gran difusió mediàtica, no es va trobar cap pista que pogués portar fins a la noia.

Un dels detalls que crida més l'atenció del cas és el missatge anònim que algú va enviar el febrer del 2015 a Inter-SOS, l'associació de familiars de persones desaparegudes sense causa aparent, a través del correu electrònic que deia així: «Busquin a Cristina a Gavà, a la riera de Sant Climent i la llacuna del Remolar, que hi ha entre els càmpings antics, el Toro Bravo i el Tres Estrellas. Així, d'aquesta manera s'acabarà aquest dolor que porten durant tot aquest temps. Espero que per al proper aniversari de la seva desaparició acabi tot el que mai va haver de començar». Però la presumpta pista no va servir per trobar el cos de Cristina i a partir d'avui, vint anys després, prescriu la responsabilitat penal de la desaparició.

Caroline del Valle, en una imatge anterior a la seva desaparició | Facebook

 

Caroline del Valle és una altra jove que fa dos anys que es troba desapareguda i que avui ha tornat a omplir titulars amb una nova recerca prop de la zona on va ser vista per última vegada. La noia, que tenia llavors 14 anys, va desaparèixer el 14 de març de 2015 després d'una nit de festa a la discoteca Bora Bora, situada a la Zona Hermètica de Sabadell. Al voltant de les cinc de la matinada, la vintena de menors amb els quals anava van posar-se a córrer després d'advertir la presència policial a la via pública. Caroline va fugir amb un amic seu anomenat Justin, que va ser l'últim que la va veure. Segons la declaració del jove, que va aparèixer hores després amb taques de fang i canviat de roba, la noia li va dir que estava cansada i es va amagar sota un cotxe.

Malgrat les diverses batudes que s'han realitzat a la zona durant els últims anys, els agents no han obtingut cap rastre d'ella ni existeix una hipòtesi sòlida sobre els fets que podrien haver tingut lloc aquella nit. Aquest dijous els Mossos d'Esquadra, la Policia Local de Sabadell i els Bombers de la Generalitat han tornat a reprendre la recerca. El lloc escollit és un solar ple d'aigua, que durant els pròxims dies buidaran i netejaran per buscar alguna pista sobre la desaparició.

En el marc del Dia dels Desapareguts Sense Causa Aparent, aquest 9 de març de 2017 —com s'ha fet cada any des del 2010— a les set de la tarda ha tingut lloc un acte a la plaça dels Enamorats de Cornellà per retre homenatge a Cristina Bergua i a tots els altres desapareguts.


Comentaris

envia el comentari