rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Una metgessa denuncia l'Hospital de Vic després d'intoxicar-se mentre hi treballava

El contacte amb tòxics li va generar la sensibilitat química que pateix
Imatge d'arxiu de l'Hospital de Vic. | CatalunyaDiari.cat

 

Yolanda Santos, una metgessa de la Garriga, al Vallès Oriental, ha denunciat l’Hospital de Vic, a Osona, ja que assegura que es va intoxicar durant els sis anys en què hi va treballar, concretament  del 2008 al 2014, on va estar al servei d’Urologia en el contacte amb tòxics, els quals van provocar-li la sensibilitat química múltiple que pateix.

 

«No és que només em molestin les olors, que també, sinó que en respirar algun dels químics que hi ha per tot arreu pateixo alguna crisi», ha explicat la mateixa Yolanda en una entrevista a ‘NacióDigital’. Per aquest motiu, ha de portar una màscara abans de sortir al carrer, tot i que «ara en porta una de més petita, però abans per sortir al carrer havia d’anar amb una màscara semblant a les que utilitzen els pintors».

 

Ara, i després de patir infeccions de tot tipus i problemes respiratoris, hormonals i neurològics, Yolanda es troba en ple procés legal amb l’Hospital de Vic, així com amb diverses mútues, els quals no estan d’acord amb la incapacitat permanent per malaltia laboral que li va concedir la Seguretat Social perquè diuen que no hi ha relació entre la patologia i la seva tasca professional, segons senyala el citat mitjà.

Els inicis dels problemes respiratoris

«Jo tenia una salut estupenda. Només havia agafat una baixa per tenir al meu fill. De cop i volta vaig començar a patir problemes respiratoris. També em costava recordar les coses, tot i que sempre havia tingut bona memòria. A més, se’m va retirar la regla amb 38 anys», recorda Yolanda.

 

«No era normal. Fins que un dia, a la consulta, vaig començar a tossir molt fort. Vaig anar a urgències, on em van diagnosticar una traqueobronquitis i em van dir que ho tractés amb oxigen i corticoides. Però no millorava. A l’Hospital Clínic de Barcelona, després de diverses anàlisis, em van diagnosticar pneumonitis tòxica. I em van preguntar amb quins productes treballava», lamenta la metgessa.

 

I és que Yolanda asegura que entre les seves tasques laborals hi havia la de fer endoscòpies amb uns aparells que després s’havien de netejar amb productes químics. Així doncs, ella critica que aquests tòxics havien d’estar més aïllats i que haurien d’haver disposat d’un sistema de ventilació i màquines per esterilitzar automàticament l’instrumental sense que els metges hi haguessin d’entrar en contacte, tal com publica el mitjà en qüestió.

 

«Vaig haver de tornar a ingressar a l’Hospital Clínic per una infecció greu que em va venir després d’una simple neteja dental», lamenta Yolanda, qui després va patir meningitis, hepatitis i síndrome de Guillain-Barré. «Els metges no s’explicaven que una persona jove hagués tingut infeccions tan greus en només cinc anys», relata.

Yolanda no podrà treballar més de metge

Finalment, i després d’adonar-se que certes olors a la feina li generaven alguna de les crisis que patia, un especialista de l’Hospital Clínic li va confirmar que patia sensibilitat química múltiple. Així doncs, va portar el cas a Inspecció de Treball, que li va donar la raó, així com a l’Agència Catalana de Salut Pública, on van determinar que era una malaltia professional. I és que Yolanda assegura que «s’ha vist en molts estudis que amb el contacte amb aquests tòxics pots generar aquesta malaltia».

 

«Inspecció de Treball va determinar que hi havia manca de mesures seguretat i productes químics oberts sense extracció ni ventilació adequades. També que no s’havia fet una avaluació de riscos ni s’havia format a la gent. Jo mateixa no sabia quins líquids agafava, però els respirava i em tacava amb ells», explica Yolanda Santos.

 

En aquest sentit, Yolanda lamenta «la suma de desídia, negligència i mala praxi», ja que, segons ella, «els productes amb els quals treballaven feia temps que estaven prohibits. Però, a més, era més econòmic comprar per 30 euros un líquid que dura dues setmanes que no comprar una centrifugadora, que deixa esterilitzat l’instrumental però et costa més diners».

 

Ara, la vida de la Yolanda ha canviat radicalment. «Quan em van diagnosticar em van avisar que no podria treballar més de metge i que m’hauria de quedar a casa i portar mascareta. Això et trenca la vida», lamenta aquesta veïna de la Garriga.

 

«El meu fill va agafar fòbia a la mascara i em deia que volia que fos una mare normal. La por va en contra d’aquesta malaltia i jo no volia que ells patissin això. Vaig entendre que se’m va donar l’oportunitat d’estar més amb ells. No podré treballar com abans, però potser sí en una consulta petita i com especialista en aquest tema», sentencia Yolanda.