Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Mikayla Sullivan.

Mikayla, la petita de només 6 anys que no pot parlar ni caminar per culpa de la Covid

Mikayla es troba en estat greu

Mikayla Sullivan, una nena australiana de tot just 6 anys, tracta de recuperar-se de les seqüeles de la Covid-19. La seva situació és molt preocupant, ja que la petita fa tot el possible per tornar a caminar i, de moment, no pot parlar. No és una cosa que passi molt freqüentment, per la qual cosa ha provocat una certa preocupació dins de la comunitat sanitària.

La seva mare, Tiffany, no ha dubtat a compartir la seva història perquè altres pares siguin conscients de l'enorme mal que pot provocar aquest virus. Demana que se'ls protegeixi tant com sigui possible perquè no es repeteixin més casos d'aquest estil. Al nostre país, el 5% dels menors que es van contagiar de la malaltia pateixen ara Covid persistent.

Mikayla va ser traslladada a l'hospital el 25 de juliol passat després de sentir molèsties abdominals i de desplomar-se. Un cop al centre mèdic va donar positiu en coronavirus i van atribuir aquests símptomes al virus esmentat. Al cap de quatre dies va rebre l'alta, però no podia caminar ni parlar.

El dia 30 una infermera va dir a la família que aquesta situació no era normal i els va emplaçar a tornar a l'hospital. Al recinte sanitari, li van fer un escàner al cap i va ser derivada a l'UCI de l'Hospital Infantil de Queensland. Les proves van determinar que tenia el cervell i la columna vertebral inflats.

Però l'evolució no va ser tan favorable com s'esperava i el 4 d'agost la nena va patir una insuficiència renal. Van optar per sedar-la i durant un parell de setmanes es va mantenir a la Unitat de Cures Intensives. Al cap de quatre dies d'estar a la planta van decidir donar-li l'alta.

Foto de Mikayla Sullivan i la seva mare.
Mikayla Sullivan amb la seva mare. | Telecinco
 

En aquests moments, es troba treballant a casa per tornar a caminar tan aviat com sigui possible. En qualsevol cas, les seqüeles del coronavirus són importants, ja que té afectada la parla i les habilitats motores.

La mare de Mikayla llança una advertència

La mare de Mikayla ha posat en marxa una pàgina de recaptació de fons per fer front a les despeses hospitalàries. Explica que necessiten un taxi per anar al centre hospitalari, ja que la cadira de rodes que tenen no es pot plegar.

A més, els dos pares són autònoms i, per poder dedicar tot el temps possible a la nena i als seus quatre germans, han hagut de reduir la seva jornada laboral.

Tiffany entén que té la necessitat de fer públic el seu cas perquè altres pares coneguin la seva situació. Fins ara «no tenia malalties autoimmunes, no tenia altres problemes de salut, no prenia medicaments de manera regular». Era considerada una «nena saludable», va apuntar.

Un nen a un llit d'un hospital
Els casos de nens hospitalitzats per la Covid no són habituals. | Canva
 

En qualsevol cas, «la COVID-19 gairebé la mata». Fa una crida perquè tothom vagi amb molt de compte amb els seus fills. «L'endemà mai no està garantit», va assenyalar.

Els símptomes de la COVID-19 després de la infecció

Un percentatge rellevant de nens contagiats pel coronavirus presenten símptomes perllongats després de la infecció. Així ho recull un informe de l'Hospital La Paz i l'equip de l'àrea de Malalties Infeccioses del CIBER.

Es va detectar que 1 de cada 7 menors positius en SARS-CoV-2 presentava algun símptoma transcorregudes més de 12 setmanes des del diagnòstic. A això, cal afegir-hi el 18,6% que tenien també seqüeles entre les setmanes 4 i 12 des de la infecció.

En general, els nens solen presentar unes malalties menys greus en comparació amb els adults. També és menys probable l'hospitalització. Però hi ha un grup reduït que mostrava símptomes de rellevància durant el període agut, principalment pneumònia.

Era força habitual, a més, la síndrome inflamatòria multisistèmica, que implica, en certs casos, el seu ingrés a l'UCI pediàtrica. D'això en poden donar bona fe la família de Mikayla.