URGENT

⚽️ La Lliga demana a la Federació que el clàssic del 26 d'octubre se celebri a Madrid

Els miners inicien l'operatiu de rescat del petit Julen

Un cop finalitzada la plataforma inicial de rescat, ara falta perforar quatre metres a mà per arribar al punt exacte on es creu que podria estar el petit
Els miners asturians ja han iniciat els operatius de rescat de Julen | CatalunyaDiari.cat

 

Els miners ja han iniciat el rescat del petit Julen, després de finalitzar els treballs de perforació de la plataforma inicial creada per arribar a nen de dos anys i la seva posada a punt perquè sigui segura. Un cop fet aquest important pas, ara els professionals encarregats de treure Julen del pou hauran de perforar horitzontalment quatre metres, fins a arribar al punt exacte on es creu que pot estar. 

 

 

En concret, l'operatiu de rescat està integrat, segons explica 'El Confidencial', per vuit efectius de la Brigada de Salvament Marítim desplaçats des d'Astúries, deu guàrdies civils especialitzats en muntanya i activitats subaquàtiques, i vuit bombers malaguenys. 

 

Un cop afegits 12 metres de tubs sobre la boca del túnel i creat l'espai al voltant del cilindre, la perforació de la galeria horitzontal que donarà accés al lloc concret on es troba Julen no portarà més de 24 hores als miners.Treballen en «condicions extremes», tot i que asseguren que «el treball s'ha fet perfecte».

 

En cas de terreny dur, caldran explosius

Per baixar, els miners utilitzaran la càpsula Fènix, dissenyada per rescatar els 33 miners atrapats a Xile el 2010, que pot traslladar tres persones i emmagatzemar fins a 500 quilos de terra. El seu inventor ha enviat un missatge de suport a l'operatiu. «Són moments difícils; sabem què és tenir el coll apretat, l'angoixa, la llàgrima seca», ha expressat Rodrigo Reveco. Ha demanat també que el consultin si és necessari, mostrant total solidaritat.

 

Els pares de Julen acusen alguns mitjans de comunicació de difondre mentides | Cedida

 

El major imprevist que podria sorgir és la duresa del terreny, que podria retardar els treballs i obligar l'operatiu a utilitzar explosius per fer microvoladures. Però la il·lusió per treure el petit del pou segueix viva, tot i que no és senzill.

 

El delegat del 'Colegio de Ingenieros de Minas del Sur, Juan López-Escobar, confia en els «miners d'elit»: «Del millor que hi ha al món». Segons ell, parlar de temps és imprudent, tenint en compte que els treballs són manuals. Manuel Baca, pediatra considerat per la revista 'Forbes' un dels millors especialistes en la matèria, apunta a l'esperança, tenint en compte que als dos anys d'edat, el desgast energètic i la tendència a deshidratar-se són menors

 

 

Mentrestant, els pares del menor, José i Vicky, han amenaçat amb denunciar tots els mitjans de comunicació que publiquen «mentides i falsetats» contra ells. Han aclarit que no estan «vigilats», sinó «protegits» i que no hi ha cap denúncia en contra seva. I aquesta nit, a partir de dos quarts de nou de la nit, resaran en una vigília d'oració convocada a la falda del Cerro de la Corona. 

Comentaris