El Ministeri de l'Interior dona per finalitzada l'operació 'Copèrnic' a Catalunya

Els policies mobilitzats a Catalunya començaran a marxar de forma progressiva en les pròximes hores
El govern espanyol va mobilitzar diversos vaixells per allotjar els policies enviats a Catalunya | Cedida

 

El Ministeri de l'Interior ha decidit donar per tancada l'operació 'Copèrnic', que va mobilitzar centenars d'agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya amb motiu del referèndum. Per tant, segons 'El Confidencial', els dos creuers que continuen atracats al port de Barcelona, on continuen allotjats alguns agents, marxaran el pròxim 30 de desembre.  

 

A més, els policies que encara queden tornaran a les seves cases de forma progressiva en les pròximes hores. La decisió se'ls ha comunicat aquest mateix matí als agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que continuaven allotjats al port de Barcelona en els creuers Rhapsody i Azzurra. 

Una solució improvisada que s'ha allargat més de tres mesos

En el seu moment, el govern espanyol va decidit mobilitzar els vaixells, i també el Moby Dada, més conegut com a vaixell de Piolín, com una solució improvisada davant la dificultat per trobar allotjament per als més de 6.000 efectius de les Forces de Seguretat de l'Estat que van arribar per donar suport als agents que resideixen de forma permanent a Catalunya, amb motiu del referèndum de l'1 d'octubre. 

 

Ara bé, la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i la posterior aplicació de l'article 155 van provocar que aquesta solució improvisada s'estengués durant més de tres mesos. Cal recordar que els vaixells van arribar als ports de Barcelona i Tarragona el 20 de setembre. 

Polèmica pel menjar de Nadal

La situació ha provocat la indignació dels sindicats de la Policia Nacional i de les associacions de la Guàrdia Civil, sobretot per la incomoditat de viure en un vaixell, i el menjar. De fet, el menjar de Nadal oferit als policies ha causat una gran indignació, en ser molt pobre i poc festiu. Entre altres coses, es van servir espaguetis amb musclos i croquetes, i també aigua mineral. 

 

La polèmica ha obligat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, a ordenar una investigació interna per depurar responsabilitats, en cas que hi hagués.