IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

MINUT A MINUT | Trapero: «Teníem un dispositiu previst per si s'havia de detenir al president»

L'exmajor dels Mossos declara en el marc del judici de l'1-O

L'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ha defensat el dispositiu policial de la policia catalana l'1-O, perquè es va fer el «màxim esforç». «Des de la meva percepció, l'esforç és el màxim que podíem fer i el màxim que el cos històricament havia fet», ha assegurat en respostes al lletrat de Joaquim Forn, Xavier Melero.

Trapero ha garantit que el seu encàrrec a la comissaria general de Planificació va ser que hi hagués «el màxim d'efectius», especialment quan la fiscalia li demana un increment. També ha dit que va traslladar als comandaments que l'1-O «no era un dia per a queixes». Sobre la coordinació policial durant la jornada del referèndum, Trapero ha dit desconèixer perquè «algú» va decidir «trencar-la» aquell mateix dia.

«Tenim els recursos que tenim»

«Si el cap de l'oficina de denúncies ha d'estar a la garjola perquè hi ha un detingut, que ho estigui, tenim els recursos que tenim», ha assegurat que va dir en dues reunions amb comandaments el dia 29.  Trapero, però, ha evitat comparar aquest dispositiu amb el qual es va desplegar per a les eleccions al Parlament del 21 de desembre del 2017, ja que en aquell moment ja estava destituït després de l'aplicació del 155. Altres testimonis, sobretot per part del govern espanyol, han comparat un dispositiu amb l'altre.

  

Pel que fa a la coordinació policial, ha explicat que arriba un moment durant la jornada es va adonar que ja no funcionava, però que desconeix les raons. Tot i això, ha assegurat que els Mossos van continuar informant de les actuacions que estaven fent i que seguien allà on van dir que hi serien. Trapero també ha revelat que els Mossos ja tenien a punt dos dies abans, el 25 d'octubre, un pla per detenir el president i tots els consellers si així els ho ordenava algun òrgan judicial. 

18:47
18:47

Josep Lluís Trapero ha assegurat que l'1-O es van posar en contacte amb el fiscal superior de Catalunya i amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per informar-los que estaven «a la seva disposició». A més, ha confirmat que hi havia un dispositiu per si «s'havia de detenir al president o als consellers».

18:47
18:47
18:47

Josep Lluís Trapero insisteix que no van requisar material perquè «no el vam trobar». «No vam trobar urnes», ha assegurat.

18:47

«Al final és un polític i fa el que creu però penso que hi havia un punt d'irresponsabilitat, però el cos té la força que té», ha manifestat. També creu que l'antecessor de Forn, Jordi Jané, va dimitir al juliol del 2017 perquè no volia «córrer cap risc» per la «deriva política». «Estàvem incòmodes els dos i en parlàvem feia temps», ha reconegut. També creu que aquest motiu va forçar la sortida del director de la policia, Albert Batlle.

18:47

L'excap dels Mossos, el Josep Lluís Trapero, ha acusat l'exconseller d'Interior Joaquim Forn d'actuar amb «un punt d'irresponsabilitat» quan va declarar el 19 de juliol que els Mossos permetrien que els ciutadans votessin «amb normalitat» l'1-O.

«Són unes manifestacions que encaixen molt malament, especialment quan els dies avancen i arriben ordres judicials concretes», ha manifestat. Trapero ha recordat que aquelles declaracions van desembocar amb un comunicat a iniciativa del cos per dir que «no estaven d'acord» amb el conseller.

18:47

ARA MATEIX: s'inicia una pausa de 30 minuts.

18:47

«Des de la perspectiva del control d'ordre públic, el referèndum de l'1-O va ser tractat com qualsevol altre dels esdeveniments previstos a Catalunya».

18:47

L'acusació parla d'un correu electrònic sobre la «creació d'una estructura d'intel·ligència per al control de duanes i del control de capitals» i de la creació d'un dispositiu de protecció d'alguns exconsellers per «evitar les investigacions que pesaven sobre ells». Trapero respon que «recordo una petició del Conseller de persones que li demanaven algun tipus de protecció, i d'elles n'hi havia dues que si en tenien».

18:47

Trapero diu que ell tenia al davant el comissari Ferran López, el qual «va parlar desenes de vegades amb el comandament de la Guàrdia Civil».

18:47

Trapero: «El cordó es va començar a formar al voltant de les 22 hores, i ja li he relatat que pels volts de les 22.30 un grup de gent es posa davant del cordó. Això ho vaig viure jo. Se'ls hi demana als voluntaris que ajudin a retirar a la gent, i veiem com realment es retiren després de parlar amb ells».

Sobre els motius pel qual es va retirar el cordó policial, el major dels Mossos declara el següent: «En ser informats que tots els qui es trobaven a la Conselleria podien tardar hores a acabar, vam determinar que era millor no culminar amb el cordó fins que la comitiva acabés i volgués sortir».

18:47

Marchena crida l'atenció a Ortega Smith per no concretar més les seves explicacions.

18:47

Preguntat per si tenia coneixement sobre les accions violentes que van tenir lloc als afores del Departament d'Economia, Trapero diu que «en aquell moment m'arriba que hi ha un llançament d'una ampolla d'aigua a dos agents de mediació dels Mossos i, quan nosaltres estàvem establint el cordó, hi ha un grup de gent que pretén obstaculitzar el pas i que va dur a terme algun llançament i alguna empenta».

18:47

Continua la declaració del major dels Mossos d'Esquadra: «Vam preparar un cordó amb voluntaris, i 15 i 20 agents de paisà que ja eren dins del Departament. La sortida era segura; si no, no ho hauríem plantejat».

18:47

Trapero es mostra molt contundent pel que fa a les comunicacions existents entre els Mossos i la Guàrdia Civil: «Contínuament parlem amb la Guàrdia Civil».

18:47

Sobre la intendent Laplana, Trapero diu que «va estar des de les 8.30 del matí fins a les 22.30» vetllant per la seguretat de tots els que estaven a la Conselleria.

18:47

Trapero: «Si jo m'implico més personalment, és perquè rebo la trucada del President, i m'implico més del que ho hauria fet en qualsevol altra concentració».

18:47

Trapero parla de la trucada entre ell i Jordi Sànchez: «El conseller Forn em va dir que em trucaria el senyor Jordi Sànchez per oferir-se a intervenir com a mediador en relació als fets que estaven tenint lloc davant de la Conselleria».

18:47

El judici s'inicia amb Marchena cridant l'atenció a l'advocada de Trapero, la qual ha sol·licitat fer uns aclariments abans que s'iniciés l'interrogatori. La resposta del jutge ha estat la següent: «El seu paper es limita a dir-li 'aquesta sí, aquesta no'».

18:47

L'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha accedit finalment a prestar declaració i ja respon a les preguntes de VOX.


Comentaris

envia el comentari