ÚLTIMA HORA

🚄 Una avaria entre Sants i Plaça Catalunya provoca retards a les línies R1, R3 i R4

Així era Mohamed Hichamy, terrorista dels atemptats de Barcelona i Cambrils

El jove, de 24 anys, va ser abatut a Cambrils després de l'atemptat que van realitzar al municipi

Mohamed Hichamy al xalet d'Alcanar, en unes imatges del sumari de la investigació.
Mohamed Hichamy al xalet d'Alcanar, en unes imatges del sumari de la investigació. | CatalunyaDiari.cat

 

Durant els darrers dies, després d'aixecarse parcialment el secret de sumari del cas, han sorgit noves informacions sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils succeïts l'estiu passat, dels quals el pròxim dia 17 d'agost farà un any. Ara, s'ha pogut saber com era un dels terroristes que va ser abatut a Cambrils per la policia: Mohamed Hichamy.

Va ser un dels noms que la policia va investigar com a presumpte líder de la cèl·lula gihadista, ja que es tractava d'un dels més veterans amb 24 anys, excloent l'imam, això sí. Tot i això, més tard es va descartar aquesta hipòtesi. Tot i això, segons informació de 'El Español', sí que va ser un dels planificadors de bona part dels atemptats que van posar fi a la vida de 16 persones.

Imatge de l'operatiu policial després de l'atemptat del passat 17 d'agost a Barcelona.
Imatge de l'operatiu policial després de l'atemptat del passat 17 d'agost a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

 

Un bon treballador

Mohamed Hichamy semblava portar una vida molt diferent poc més d'un any abans de cometre l'atemptat. De fet, tenia una feina a Girona i el qualificaven de bon treballador. Tal com menciona 'El Español', segons la seva vida laboral, el jove havia tingut quatre feines diferents que va compaginar amb estudis d'electricitat.

El més sorprenent de la seva història és potser que, un any abans dels atemptats l'empresa a la qual treballava en aquells moments, una fàbrica de Campdevànol, a Girona, va elaborar un informe sobre la seva feina com a treballador, i va ser bastant positiu. «Té la formació tècnica requerida», «és una persona acurada i precisa», «sempre col·labora», «té bones relacions amb tots», eren algunes de les frases que el definien al text.

L'informe, que ha estat també inclòs al sumari de la causa dels atemptats, deia a més que Mohamed treballava seguint «les normes» i aplicava «tota la formació requerida», també es deia que es podia confiar en la seva feina i que era una persona «organitzada i sistemàtica, sense descuits».

Procés de radicalització exprés

¿Que va fer llavors que passés de ser un treballador pràcticament excel·lent a un terrorista? L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty hauria sigut un element clau, segons 'El Español'. Tot va ser degut a una radicalització exprés, com ha passat amb molts altres gihadistes a Europa. Les visites a l'imam i internet n'haurien tingut gran part de culpa.

Una de les dades més importants que es coneixen és la de la seva identificació per part dels Mossos l'any 2016. Mohammed, juntament amb els germans Younes i Houssaine, va posar-se a resar davant la comissaria de Salt, a Girona negant-se a abandonar el lloc quan els va ser requerit pels agents.

Mohamed Hichamy i els germans Houssaine i Younes Abouyaaqoub
Mohamed Hichamy i els germans Houssaine i Younes Abouyaaqoub | El Español

 

Segons ha explicat 'El Español', aquell acte del passat podria haver-se tractat d'algun tipus de ritu d'iniciació. De fet, la hipòtesi quadraria tenint en compte que els fets coincidirien en el temps amb l'informe laboral que es va redactar sobre ell i que, segons s'ha pogut saber, els gihadistes més radicalitzats solen portar una doble vida.


Comentaris

envia el comentari