El monstre de Machala: l'assassí en sèrie que va violar i matar una noia a Lleida

El programa 'Crims' va repassar aquest dilluns la seva història

Gilberto Antonio Chamba Jaramillo, el monstre de Machala.
Gilberto Antonio Chamba Jaramillo, el monstre de Machala, en ser detingut després de matar Isabel Bascuñana. | Catalunya Diari

L'edició d'aquest dilluns, 16 de març, del programa 'Crims', de TV3, va explicar un cruel assassinat que va tenir lloc a Lleida el mes de novembre de l'any 2004. Un vespre de finals d'aquell mes, va aparèixer morta al maleter del seu propi cotxe lsabel Bascuñana, una noia de 21 anys i veïna de la ciutat, que estudiava al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. Els Mossos la van localitzar a l'interior d'una bossa de brossa industrial i en posició fetal, amb indicis d'haver estat violada.

Un cruel assassinat a Lleida

El programa explica com la policia catalana va començar a investigar el cas, sospitant en primer lloc del cercle més íntim d'amics de Bascuñana i fins i tot de la seva parella sentimental, un estudiant de policia que es trobava a l'escola de Mollet del Vallès. Tots ells, però, van ser descartats ràpidament quan es va començar a seguir la pista de les darreres hores de vida de la jove, que aquell dia va quedar-se estudiant fins tard a la biblioteca del Campus.

Abans de plegar, va trucar a la seva mare per explicar-li que anava a comprar-se un entrepà i que, a continuació, marxaria cap a casa amb el cotxe. Els Mossos van comprovar com, efectivament, s'havia comprat l'entrepà. Acte seguit, van anar cap al pàrquing dels cinemes Lauren, on la jove tenia aparcat el cotxe. El vigilant de seguretat de l'aparcament deia no recordar ni la noia ni el seu vehicle, però ràpidament la seva actitud va començar a fer sospitar els Mossos d'Esquadra.

El monstre de Machala

La policia va aplicar vigilància a l'home i va detectar un intent de fugida de l'Estat espanyol que finalment no va poder dur a terme a causa d'una indisposició de salut. Va ser l'indici que va dur-los a detenir aquell home, de nom Gilberto Antonio Chamba Jaramillo, de nacionalitat equatoriana. En pocs dies, les proves d'ADN van confirmar que les restes de semen trobades a l'interior del cos de la noia eren seves.

A més, malgrat que el seu certificat d'antecedents penals constava net, un periodista de l'Equador que havia vist la foto de Chamba als diaris va trucar a la policia catalana per informar-los que es tractava del 'Monstruo de Machala', un temut assassí en sèrie que havia violat i matat fins a vuit noies al seu país i que, després de set anys a la presó, n'havia sortit i havia netejat legalment els seus antecedents.

Chamba, que mai no va confessar cap dels assassinats al seu país i assegurava que es tractava d'una conspiració contra ell, tampoc no va reconèixer mai haver violat i assassinat Isabel Bascuñana, malgrat les evidències científiques. Va ser condemnat a 45 anys de presó, dels quals en complirà 25: el 2029 tornarà a quedar en llibertat.


Comentaris

envia el comentari