Juli Vera, fill de Montserrat Voltà: «La meva mare no volia que se li allargués la vida innecessàriament»

Juli Vera, el fill de Montserrat Voltà, va explicar que la seva mare era malalta d'ELA i no va poder recórrer a l'eutanàsia

Juli Vera, fill de Montserrat Voltà
Juli Vera, fill de Montserrat Voltà | Rac 1

La despenalització de l'eutanàsia és un dels grans debats de les societats modernes. Després que el Congrés dels Diputats efectués ahir el primer pas per legalitzar la mesura —tot i que serà demà quan es durà a terme la votació de la cambra—, sembla que Espanya estarà per la labor d'escoltar a tots aquells que contemplin la mort assistida

De ben segur, doncs, aquesta hauria estat la voluntat de Montserrat Voltà. La catalana, una pacient malalta d'ELA en fase final, ja va apel·lar a una «mort digna» a través d'una carta on explicava que la seva voluntat era la de morir dignament. 

  

El clam de Montserrat Voltà

«Em dic Montserrat Voltà i tinc 90 anys. Estic malalta d’ELA i el meu cos s’està morint. El meu cervell està perfectament», començava relatant la dona a la carta mentre acabava dient que, a causa de la malaltia que patia, la seva vida havia canviat ostensiblement. 

«Em va fer l’última entrevista quan jo encara podia parlar. Ara, només li podria contestar tancant els ulls, que vol dir sí, o deixant-los oberts, que vol dir no», explicava. 

Finalment, i fent un clam a l'eutanàsia, la dona explicava que «les lleis que tenim deixaran que em mori ofegada amb la meva pròpia saliva, davant dels meus fills» i, per tant, «no em sembla bé que després de tenir una vida plena, el sistema m’obligui a viure d’una manera indigna i no permetin que me’n vagi en pau i sense patir». 
 

El fill de Voltà: «La meva mare no volia que se li allargués la vida innecessàriament»

Aquesta va ser, doncs, la voluntat familiar en veure l'estat de la mare. Segons van explicar al 'No ho sé' de Rac1, la família es va plantejar viatjar a l’estranger perquè a la seva mare, de 90 anys, se li pogués aplicar l’eutanàsia. 

«Sabíem que hi havia països en què això no està il·legalitzat», deia Juli Vera, fill de Montserrat Voltà. Al fil de la seva declaració, afegia: «Ella havia fet el testament d’últimes voluntats, era conscient del què tenia i a on aniria a parar, i no volia que se li allargués la vida innecessàriament». 


 


Comentaris

envia el comentari