Mor Aina Moll, primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat

Va col·laborar amb el seu pare, Francesc de Borja Moll, en la redacció dels dos darrers volums del Diccionari català-valencià-balear

La lingüista Aina Moll, primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat, ha mort aquesta matinada de diumenge 10 de febrer als 88 anys. Nascuda a Ciutadella (Menorca), Moll va destacar per la seva tasca en defensa i l'impuls de la normalització lingüística. 

Filla gran de Francesc de Borja Moll, va col·laborar amb el seu pare en la redacció dels dos darrers volums del Diccionari català-valencià-balear. La Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi l'any 1988 i des del 1993 era membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). 

La seva tasca en la defensa de la llengua li va valer el premi Marià Aguiló de l'IEC (1988), el Ramon Llull del Govern Balear (1998) i el Ramon Trias Fargas de la Joventut Nacionalista de Catalunya (2011).

Els orígens de la lingüista Aina Moll

Nascuda a Ciutadella l'agost del 1930, la trajectòria d'Aina Moll s'ha caracteritzat per la defensa de la llengua i l'impuls de la normalització lingüística. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, va ampliar estudis a París, Estrasburg i Zuric.

Entre els anys 1954 i 1961 va ser directora de la Biblioteca Raixa i del 1961 al 1995, catedràtica de francès de l'Institut Joan Alcover de Palma. Aina Moll va col·laborar amb el seu pare, Francesc de Borja Moll, en la redacció dels dos darrers volums del Diccionari català-valencià-balear. 

Va fer enquestes dialectològiques per a l'Atles lingüístic de la península Ibèrica i, entre les seves, obres destaquen 'La nostra llengua' (1990) i 'Francesc de B. Moll: la fidelitat tossuda' (2004), una biografia sobre el seu pare.

Primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat

Entre el 1980 i el 1988, Aina Moll va ser la primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Des del 1993, a més, era membre numerari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. 

L'any 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i també el premi Marià Aguiló de l'IEC. La seva trajectòria en defensa de la llengua també li va valer el Ramon Llull del Govern Balear (1998) i el Ramon Trias Fargas de la Joventut Nacionalista de Catalunya (2011). 

Aina Moll també va ser coordinadora d'àrea del Segon Congrés de la Llengua Catalana (1986) i sòcia fundadora de l'Obra Cultural Balear, que des del 2012 atorga un premi amb el seu nom. Entre els anys 1990 i 1995 va ser coordinadora de la Campanya Interinstitucional de Normalització Lingüística de les Illes Balears. 

També va ser assessora lingüística del govern balear presidit per Cristòfol Soler (1995), un càrrec del qual va dimitir quan Jaume Matas va pujar a la presidència de les illes.