Mor amb 82 anys el fotògraf barceloní Joan Iriarte

Va destacar, sobretot, per la seva documentació del treball de Josep Maria Subirachs a la Sagrada Família i els més de 40 llibres que va publicar
 
Imatge de Joan Iriarte
Imatge de Joan Iriarte | cedida

 

El fotògraf barceloní Joan Iriarte ha mort amb 82 anys, després d'una llarga carrera dedicada al món de la fotografia. Iriarte va treballar en múltiples indrets d'arreu del món, i als anys 90 es va instal·lar a Sitges, ciutat que inspiraria els seus últims treballs i on viuria els seus últims dies. 

 

Nascut el 1936 a la ciutat de Barcelona, Iriarte va ser un fotògraf autodidacta, admirador i seguidor d'Henri Cartier-Bresson, i va ser conegut per fotografiar el treball escultòric de Josep Maria Subirachs a la façana de la Sagrada Família.

 

Trajectòria professional de més de 40 llibres 

 

Les seves obres fotogràfiques van tenir des del començament una gran repercussió internacional. En concret, van ser exposades a diferents ciutats del món com Nova York, Moscou, Venècia o Tòquio. Un dels seus treballs el porta a rebre el 1972 el Premi Pravda de fotografia, atorgat per l'ara extingida Unió Soviètica. 

 

Al llarg de la seva carrera va exercir com a fotògraf personal de molts artistes nacionals i internacionals importants, i va arribar a publicar 40 llibres de fotografia. Entre aquests destaquen una sèrie d'obres com «Sitges d'ahir i de sempre», «Retrats i entorns de Sitges», «Llum de Sitges» o la col·laboració amb el poeta David Jou i Mirabent, «Sitges en Blau».

 

Últims anys de forta vinculació amb Sitges 

 

L'estima del fotògraf cap a la ciutat del Garraf, que el va acollir durant més de 25 anys, no només va quedar reflectit a les seves obres. Al llarg dels anys, l'artista va voler fer partícip de la seva obra als seus conciutadans organitzant exposicions com l'antologia feta al Mercat Vell l'any 2002 o la mostra «Un hivern a Moscou» a l'Edifici Miramar l'any 2005. 

  

La casualitat ha permès que durant els seus últims dies, s'hagi pogut contemplar a Sitges una faceta desconeguda d'Iriarte. Des del 27 de juny, la galeria Àgora 3 ha exposat una selecció de dibuixos de l'artista que forment part de «Traços de la meva memòria». Comentaris

envia el comentari