CatalunyaDiari.cat

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ALERTA

Comprova aquí si t’han piratejat el correu electrònic

Mor amb 82 anys el fotògraf barceloní Joan Iriarte

Va destacar, sobretot, per la seva documentació del treball de Josep Maria Subirachs a la Sagrada Família i els més de 40 llibres que va publicar
 
Imatge de Joan Iriarte | cedida

 

El fotògraf barceloní Joan Iriarte ha mort amb 82 anys, després d'una llarga carrera dedicada al món de la fotografia. Iriarte va treballar en múltiples indrets d'arreu del món, i als anys 90 es va instal·lar a Sitges, ciutat que inspiraria els seus últims treballs i on viuria els seus últims dies. 

 

Nascut el 1936 a la ciutat de Barcelona, Iriarte va ser un fotògraf autodidacta, admirador i seguidor d'Henri Cartier-Bresson, i va ser conegut per fotografiar el treball escultòric de Josep Maria Subirachs a la façana de la Sagrada Família.

 

Trajectòria professional de més de 40 llibres 

 

Les seves obres fotogràfiques van tenir des del començament una gran repercussió internacional. En concret, van ser exposades a diferents ciutats del món com Nova York, Moscou, Venècia o Tòquio. Un dels seus treballs el porta a rebre el 1972 el Premi Pravda de fotografia, atorgat per l'ara extingida Unió Soviètica. 

 

Al llarg de la seva carrera va exercir com a fotògraf personal de molts artistes nacionals i internacionals importants, i va arribar a publicar 40 llibres de fotografia. Entre aquests destaquen una sèrie d'obres com «Sitges d'ahir i de sempre», «Retrats i entorns de Sitges», «Llum de Sitges» o la col·laboració amb el poeta David Jou i Mirabent, «Sitges en Blau».

 

Últims anys de forta vinculació amb Sitges 

 

L'estima del fotògraf cap a la ciutat del Garraf, que el va acollir durant més de 25 anys, no només va quedar reflectit a les seves obres. Al llarg dels anys, l'artista va voler fer partícip de la seva obra als seus conciutadans organitzant exposicions com l'antologia feta al Mercat Vell l'any 2002 o la mostra «Un hivern a Moscou» a l'Edifici Miramar l'any 2005. 

  

La casualitat ha permès que durant els seus últims dies, s'hagi pogut contemplar a Sitges una faceta desconeguda d'Iriarte. Des del 27 de juny, la galeria Àgora 3 ha exposat una selecció de dibuixos de l'artista que forment part de «Traços de la meva memòria».