Mor el cineasta Jordi Grau, director de 'La trastienda' i 'No profanar el sueño de los muertos'

La seva trajectòria versàtil, des del terror al ‘destape’, va concentrar-se a la dècada dels seixanta i setanta

Imatge de Jordi Grau.
Imatge de Jordi Grau. | EFE

El cineasta català Jordi Grau (Barcelona, 1930) ha mort aquest dimecres a Madrid als 88 anys. Així ho ha anunciat el seu fill, el també cineasta i professor universitari Carlos Grau Arquer, al seu compte de Facebook.

Grau va destacar per la seva polifacètica visió del cinema i el seu esperit independent i pioner, amb una filmografia que va desenvolupar en la seva major part durant la dècada del 1960 i 1970.

Va debutar l'any 1962 amb 'Noche de verano', on mostrava la influència del cinema italià de l'època. Va ser el 1975, amb 'La trastienda', quan va denunciar la influència de l'Opus Dei en l'alta societat i va mostrar el primer nu integral de la història del cinema espanyol, interpretat per María José Cantudo.

Creador d’una de les pel·lícules més importants del cinema de terror

Però també va ser autor de pel·lícules de terror com ‘Ceremonia sangrienta’ i especialment de 'No profanar el sueño de los muertos' (1974), considerada una icona del cinema de terror en l’àmbit internacional. «Es curiós que sent un director de cinema d’autor, al meu pare se’l conegui internacionalment pel cinema de terror», ha explicat Carlos Grau, cineasta y professor universitari.

Grau va començar el seu primer contacte amb el cinema l’any 1949, al treballar com a extra en una pel·lícula. Més tard es va inclinar pel món de la pintura i va exposar els seus quadres en diverses ocasions, entre 1952 y 1956.

Va començar a col·laborar en diverses pel·lícules, en algunes com actor tal com va fer a ‘La rana verde’ (1956) de José María Forn i en altres d’ajudant de direcció. L’any 1956 es va marxar a Itàlia amb una beca per tal de realitzar estudis cinematogràfics al Centre Sperimentale della Cinematografía a Roma, on va ser ajudant de diversos realitzadors del país, entre ells, Antonioni l’any 1957.

Va iniciar la seva trajectòria a Barcelona com a director

A Catalunya va començar les seves activitats com a director a Barcelona amb la pel·lícula ‘Noche de Verano’ (1962), de la que va ser coguionista. El seu segon film va ser ‘El Espontáneo’ (1963), que va representar al cinema espanyol al Festival de Karlovy Vary.

També va fer ‘Acteon’ (1965), un altre film que va representar a Espanya al Festival de Moscú de 1965.


Comentaris

envia el comentari