Al llarg d'aquests últims mesos s'han anat coneixent històries realment tràgiques que ha deixat la pandèmia. Des de la defunció de bebès gairebé nounats a causa de la Covid fins a familiars que no han sabut encaixar la pèrdua d'un ser estimat. Però fins ara no s'havia produït un cas com el que es va viure en un hospital de Michigan, als Estats Units.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
I és que allí es va produir la mort per coronavirus d'una dona després d'haver-se sotmès a un trasplantament doble de pulmó. Encara que en principi podria un cas anecdòtic més, la realitat és diferent quan s'hauria demostrat que la causa del contagi estaria directament vinculada amb l'operació, més concretament amb la donant, que en principi li hauria d'haver servit per a tenir una vida millor.
Primera possible mort per Covid causada per un trasplantament
Sorprèn aquest contagi, perquè la donant no presentava cap símptoma abans de morir i poder donar els seus pulmons. A més, hauria donat negatiu en un test realitzat abans de la intervenció. Però clar, la realitat és que tot sembla apuntar al fet que el contagi i mort de la dona trasplantada es va deure a l'operació, perquè també es va acabar contagiant el cirurgià que va manipular els pulmons. El sanitari, però, malgrat emmalaltir es va acabar recuperant.
La defunció de la dona trasplantada va tenir lloc la passada tardor, encara que el trasplantament s'havia realitzat dos mesos abans. El cas ha estat estudiat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Michigan, que considera que podria tractar-se de la primera mort per covid causada per un trasplantament d'òrgans.
No s'expliquen l'ocorregut i demanaran més proves
Com és lògic des de la comunitat mèdica que va portar el cas, encara s'està buscant una explicació al que va poder succeir. En principi mantenen que es van complir tots els protocols anticovid i s'està a l'espera de detectar què va poder fallar. Daniel Kaul, director del servei de trasplantaments de malalties infeccioses del Michigan Medicine, explicava a la 'American Journal of Transplantation’, que «de cap manera hauríem usat els pulmons si haguéssim tingut una prova de COVID positiva». Afegia també que «tots els exàmens que normalment fem i podem fer, els vam fer».
Malgrat això, confirmava que després d'aquest cas reforcessin totes les mesures prèvies a un trasplantament. I és que tenen previst que a partir d'ara a totes les persones que vagin a ser donants se'ls faran proves més exhaustives, també de nas i de gola.
La morta va començar a tenir complicacions després de l'operació
La defunció de la dona trasplantada es va produir, com explicàvem, després de rebre els dos pulmons d'una altra donant. Aquesta havia perdut la vida després de sofrir un greu accident de trànsit que li havia produït una lesió cerebral greu.
La receptora dels pulmons era una pacient prioritària en la llista de trasplantaments. Segons expliquen els metges de Michigan, es tractava d'una dona que patia una malaltia obstructiva crònica. Encara que l'operació es va realitzar sense aparents problemes, només van passar tres dies fins que la dona va començar a sofrir les primeres complicacions.
Ràpidament se li van començar a detectar alguns símptomes compatibles amb la covid-19 com la febre o greus problemes per a respirar, encara que també es podien vincular a dificultats després del trasplantament. Però amb el pas dels dies, la seva situació va anar empitjorant. Va començar a disminuir la seva pressió arterial i també va acabar desenvolupant un xoc sèptic a més de problemes cardíacs. Això va portar als metges a realitzar una prova per a detectar el coronavirus als pulmons que finalment acabaria donant positiu. Després de diversos dies després del trasplantament, concretament 61, acabaria perdent la vida.