IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

Mor Ingvar Kamprad, fundador d'Ikea, als 91 anys

L'empresa porta les seves inicials, seguides de la inicial de la seva granja i la del seu poble natal

Ingvar Kamprad, fundador de Ikea

Ingvar Kamprad, fundador d'Ikea | cedida

Ingvar Kamprad, fundador de l'empresa de mobles Ikea, ha mort aquest diumenge, 28 de gener, als 91 anys. Ingvar va fundar Ikea l'any 1943, amb tan sols 17 anys, i la va convertir en un referent mundial que avui dia genera un negoci de 36.300 milions d'euros i dóna feina a 190.000 persones.

Ingvar va néixer a Småland, localitat al sud de Suècia, l'any 1926, encara que va créixer a la granja Elmtaryd de la localitat pròxima d'Agunnaryd. De fet, el nom de la marca respon a les seves inicials (IK) i les de la granja (I) i el poble (A) on es va criar.

Un empresari nat

«Quan tenia cinc anys, Ingvar Kamprad va començar a vendre llumins als seus veïns, i va ampliar la seva zona de vendes als set, amb bicicleta». Poc després, Ingvar es va adonar que podia comprar llumins a la capital, Estocolm, a molt baix preu, i vendre-les després també a baix preu però generant un benefici considerable per a ell. Així, va seguir ampliant el seu «negoci» a les cartes, llavors, postals, plomes i bolígrafs.

Amb 17 anys va fundar Ikea amb els diners que el seu pare li havia regalat «pels seus bons resultats en els estudis», i un any després, va començar a anunciar-se en els diaris i a lliurar els seus productes gràcies a una camioneta de repartiment.

Una tienda Ikea
Una botiga Ikea | Cedida

 

Primer catàleg, primera botiga i expansió mundial

Després de sis anys amb un ampli ventall de proveïdors locals, al 1951, va llançar el primer catàleg, que es complementaria amb la primera exposició de mobles l'any 1953, a la ciutat de Älmhult, i la seva primera botiga el 1958.

Des de llavors, l'empresa va començar una expansió, primer local i després internacional, basant-se en la cultura de l'aprenentatge autodidàctica i estant sempre en contacte amb proveïdors i treballadors.

El 1986 va deixar de ser el director d'Ikea però va seguir com a assessor fins a l'any 2013, quan va abandonar el Consell d'Administració de l'empresa, dos anys després de perdre la seva dona. Actualment és Mathias Kamprad, un dels seus tres fills, qui s'encarrega de l'empresa.


Comentaris

envia el comentari