Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ma d'un bebè

Mor Leo, el bebè d'un any que va lluitar fins al final amb tot un poble al costat

El seu esforç no ha estat en va i les famílies en la mateixa situació rebran ajuda a partir d'ara

No ho ha aconseguit: Leo Diz Vidal, el bebè d'un any que lluitava contra una malaltia minoritària, ha mort aquest cap de setmana. Així ho ha confirmat l'alcaldessa de Meis (Galícia), Marta Giráldez, a través de les xarxes socials. El cas de Leo havia rebut la solidaritat de milers i milers de persones.

Tot el municipi de Meis, a Pontevedra, i la comarca comparteixen avui el dolor de la família de Leo, especialment el dels seus pares, Toño i Ana, que han fet tot el possible per salvar el petit del seu fatídic destí. Fins i tot se'n van anar a viure a Barcelona perquè pogués rebre un trasplantament.

Leo patia una malaltia minoritària que no deixava assimilar bé l'oxigen i li causava dificultats per respirar. De fet, fa un mes i mig va ser operat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, però no ha pogut superar la malaltia: ha mort i la tristessa ha inundat les vides de totes les persones que el van acompanyar en la seva lluita.

La lluita del petit Leo

Leo va néixer amb una deficiència a la proteïna B que li impedia respirar amb normalitat. La seva única salvació era un trasplantament pulmonar que només es podia fer a l'hospital de la Vall d'Hebron. Tanmateix, per entrar a la llista d'espera has de viure a menys de dues hores del centre. Aquest va ser el motiu pel qual els pares de Leo van decidir mudar-se a Catalunya, amb el cost que això suposava.

El servei sanitari gallec no es feia càrrec de les despeses de l'estada fora de Galícia i llavors va començar una verdadera onada de solidaritat per ajudar aquesta família. Es van posar en marxa tota mena d'iniciatives per aconseguir fons per ajudar el petit Leo. Hi va haver tanta generositat que va arribar un moment en què els pares de Leo ja no necessitaven més ajudes. Els diners restants han anat per a altres famílies a través de la federació gallega de malalties minoritàries.

Família de Leo
Toño i Ana, els pares de Leo, amb els seus fills. | LA VOZ DE GALICIA

La seva mort no ha estat en va

L'alcaldessa ha lamentat públicament la mort del bebè, però també ha tingut paraules d'agraïment: «La lluita de Leo no ha estat en va, ja que el moviment s'ha estès per tot el municipi i per tota Galícia. Ha arribat fins i tot al Parlament i ha aconseguit l'objectiu de la nostra reivindicació».

La campanya de solidaritat de Meis demanava a la Xunta ajudar famílies que han d'anar-se'n a altres comunitats per motius mèdics. La batalla sorgida arran del cas de Leo va aconseguir finalment el seu objectiu: el darrer 10 de novembre es va aprovar la mesura que beneficiarà 200.000 gallecs amb malalties minoritàries.

La campanya va estar promoguda per l'associació cultural A Baralla i la Federación Gallega de Enfermedades Raras y Crónicas. Van mantenir contactes amb els polítics per ajudar les famílies que, com la de Leo, han d'anar-se'n fora. A partir d'ara, aquestes ajudes seran una realitat, i tot gràcies al petit.

El darrer viatge de Leo

El centre de referència per al tipus de trasplantament que necessitava Leo era a Barcelona. Així, els seus pares es van mudar a la ciutat comtal al març i van esperar pacientment l'arribada d'un òrgan compatible. Ho van aconseguir fa un mes i mig, però el cos del nen no ha resistit.

La família de Leo va haver d'abandonar Meis i instal·lar-se en un habitatge proper al Vall d'Hebron. La comunitat educativa de Mosteiro-Meis es van posar fil a l'agulla per recaptar fons per al nen: una onada de solidaritat que els pares de Leo han volgut agrair especialment ara.

Leo se n'ha anat, però amb el seu coratge i la seva determinació ha aconseguit visibilitzar la realitat d'aquests pacients. Gràcies al seu exemple, ha obert les portes perquè a partir d'ara els pacients amb malalties minoritàries ho tinguin més fàcil. Leo ha emprès el seu darrer viatge i s'ha emportat amb ell un tros dels nostres cors.