Mor un nadó prematur a Girona afectat pel bacteri detectat a Vall d'Hebron

Dos més estan infectats, però no presenten la malaltia

Bebè prematur
Mor un nadó prematur a Girona afectat pel bacteri detectat a Vall d'Hebron | Pixabay

Un nadó prematur extrem nascut a les 24 setmanes de gestació que estava ingressat a la unitat de neonatologia de l'Hospital Josep Trueta de Girona ha mort aquest diumenge afectat per una Klebsiella multiresistent. Es tracta del mateix bacteri que va causar la mort de dos nadons a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Segons ha informat l'Institut Català de la Salut, al Trueta hi ha actualment dos infants, també prematurs, a qui han detectat la presència del bacteri però que no han emmalaltit. La unitat de neonatologia va declarar la presència d'un brot de Klebsiella pneumoniae al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Girona i ha extremat les mesures de control per reduir el risc de contagi i identificar el possible focus.

Mor infectat pel mateix bacteri que els nadons de Vall d'Hebron

El nadó estava ingressat a la Unitat de Neonatologia de l'Hospital Trueta de Girona després de néixer de forma prematura a les 24 setmanes de gestació, pesant només 600 grams i presentant una situació clínica complicada. El petit va contreure una infecció activa del bacteri anomenat 'Klebsiella pneumoniae' que va provocar-li la mort el passat diumenge 5 de maig.

La Klebsiella és un bacteri que viu al tub digestiu, malgrat que una de les seves principals característiques és que es troba en qualsevol lloc al medi ambient i també a l'intestí de molts éssers vius. Entre els factors de risc de contraure la malaltia hi ha la prematuritat, fet pel qual les unitats de neonatologia són espais on es poden detectar brots d’aquest bacteri.

Imatge de la façana de l'Hospital Trueta de Girona
La unitat de neonatologia del Trueta va declarar la presència d'un bot del bacteria al departament de Salut | CatalunyaDiari.cat

Dos nadons més, infectats pel bacteri

Cal destacar que la unitat de neonatologia del Trueta va declarar la presència d'un brot de ‘Klebsiella pneumoniae’ al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut i que han aplicat el protocol d'actuació. La unitat de neonatologia ha extremat les mesures de control i prevenció per reduir el risc de contagi, detectar precoçment els nens portadors del bacteri, identificar possibles focus i fer el seguiment del brot amb professionals d'epidemiologia, medicina preventiva, neonatologia, obstetrícia i la direcció del centre.

Actualment hi ha ingressats dos nadons colonitzats, és a dir, infants a qui s'ha detectat la presència del bacteri, però que no han emmalaltit. Des del 4 d'abril només s'ha registrat un cas nou, precisament el del nadó que va morir diumenge. En un comunicat, la direcció del Trueta agraeix públicament la col·laboració i implicació tant dels professionals de la unitat com dels familiars dels nens que hi han estat ingressats.


Comentaris

envia el comentari