Muntatge de Leon Brown i Archie Battersbee

Mor un nen de 14 anys amb el mateix repte viral que el petit Archie

La seva mare el va trobar inconscient a la seva habitació després de fer el Blackout Challenge

Ha tornat a passar: un nen de 14 anys ha mort intentant fer un repte viral a la xarxa social TikTok. Estava intentant executar el mateix desafiament que Archie Battersbee, el nen mort el darrer 6 d'agost. Archie es va fer famós per la batalla judicial dels seus pares per mantenir-lo viu.

Archie tenia 12 anys quan va perdre el coneixement mentre realitzava el repte viral conegut com a Blackout Challenge o joc del desmai. Els metges el van declarar amb mort cerebral i vivia connectat a una màquina. Els seus pares van emprendre una batalla judicial perquè no el desconnectessin.

Finalment, la justícia va autoritzar la desconnexió del menor i va morir el darrer 6 d'agost. Menys d'un mes després, un altre nen ha estat trobat mort per fer el mateix repte. Un advertiment més del perill que corren els nens i adolescents amb la moda dels reptes virals.

Va conèixer el repte arran del cas d'Archie

La víctima és Leon Brown, un adolescent de 14 anys resident a Cumbernauld, ciutat d'Escòcia. La seva mare el va trobar inconscient al terra de la seva habitació i va trucar al servei d'emergències. Els paramèdics van fer tot el possible per salvar-li la vida, però no el van poder reanimar.

Leon Brown amb la seva mare
Leon Brown, el jove mort, amb la seva mare. | Facebook

La mare del nen ha denunciat el cas als mitjans de comunicació britànics i ha llançat una advertència als pares. Demana que estiguin pendents dels seus fills perquè el Blackout Challenge no es cobri noves vides. És un dels reptes més perillosos que circulen per les xarxes.

«Un dels seus amics em va dir que havien estat fent el desafiament després de veure'l a TikTok», va explicar la seva mare Lauryn. A més, ha afirmat que el seu fill va conèixer aquest repte arran del cas d'Archie Battersbee. Estava intentant fer el desafiament a casa seva quan va perdre el coneixement i va morir.

Què és el Blackout Challenge?

El Blackout Challenge és un repte viral de moda que consisteix a aguantar la respiració al límit fins a desmaiar-se. Els participants fan servir qualsevol tècnica per estrangular-se fins a perdre el coneixement. Sovint, hi ha una altra persona gravant, que és testimoni de com es desmaia.

El problema és que la manca de subministrament d'oxigen al cervell produeix danys cerebrals que poden ser irreversibles. Aquest va ser el cas d'Archie, al qual van aconseguir reanimar quan ja estava en mort cerebral. Els nens i els adolescents no coneixen el risc que pateixen.

El cas d'Archie és especialment esgarrifós, perquè es va penjar d'una barana. El van trobar amb una corda lligada al coll penjant de les escales. El seu cas va tornar a posar de manifest la necessitat de prendre mesures davant de l'augment d'aquests esdeveniments.

Muntatge d'Archie, el nen mort en un repte viral
Archie va morir després d'una llarga batalla judicial dels seus pares. | Cedida

La companyia lamenta els fets

De fet, abans d'Archie, el Blackout Challenge ja s'havia cobrat la vida de diferents adolescents. Diversos pares als Estats Units i la Gran Bretanya havien denunciat el perill dels reptes virals. Alguns havien trobat els seus fills desmaiats o, fins i tot, morts.

Leon és la darrera víctima d'aquesta mena de desafiaments que triomfen entre els adolescents, un sector de la població especialment vulnerable. «No esperava que el meu fill ho fes», afirma Lauryn. Per això, aconsella a tots els pares parlar més sovint amb els fills i advertir-los-en dels riscos.

TikTok ha lamentat els fets i ha transmès el seu condol als familiars de Leon «per la seva tràgica pèrdua». La companyia ha reafirmat el seu compromís amb la seguretat i ha recordat que hi ha mecanismes per evitar aquests accidents. «Aquest tipus de contingut està prohibit a la nostra plataforma», han dit.